Obiad

Dorsz panierowany z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Kuchnia : Polska

Dorsz panierowany z suszonymi pomidorami i mozzarellą – pyszna propozycja nie tylko na piątkowy obiad :) Jeśli lubicie suszone pomidory i aromatyczną bazylię, to gorąco polecam Wam wypróbować ten przepis na panierowanego dorsza. Oczywiście wedle uznania dorsza możecie zastąpić inną białą rybą, np. morszczukiem. Jeśli szukacie więcej inspiracji na piątkowe obiady i nie tylko to polecam spróbować również ten oto przepis: Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym


Dorsz panierowany z suszonymi pomidorami i mozzarellą – Składniki:

  • 2 kawałki polędwicy z dorsza – ok. 250g
  • odrobina soku z cytryny
  • pół opakowania mozzarelli – ok. 60-70g
  • 3 duże kawałki suszonych pomidorów
  • papryka słodka w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 listki świeżej bazylii
  • mąka pszenna
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy do smażenia

Dorsz panierowany z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Dorsz panierowany z suszonymi pomidorami i mozzarellą – Wykonanie:

  1. Jeśli używacie ryby mrożonej, to trzeba ją najpierw rozmrozić i osuszyć. Następnie delikatnie skropić sokiem z cytryny z obu stron, a kolejno doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką słodką.
  2. Każdy kawałek ryby otoczyć najpierw w mące pszennej, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.
  3. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć rybę z każdej strony na złoty kolor.
  4. Mozzarellę odsączyć z serwatki, pokroić na plasterki.
  5. Pomidory suszone odsączyć z oleju, pokroić w kosteczkę.
  6. Jeśli macie dużą patelnię, to spokojnie możecie na każdym kawałku ryby ułożyć najpierw suszone pomidory, a następnie przykryć je plasterkami mozzarelli, a całość nakryć pokrywką i podusić na patelni do czasu aż ser mozzarella się ładnie rozpuści. Jeśli zaś przygotowujecie więcej kawałków ryby, to polecam na blaszce wyłożyć papier do pieczenia, na nim poukładać rybkę z pomidrami i mozzarellą, a następnie całość zapiekać w 200 st. C przez kilka minut (analogicznie do czasu aż ser się rozpuści).
  7. Gotowe rybki wyłożyć na talerz oprószyć świeżo posiekanymi listkami bazylii. Podawać, np. z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!

Poleca poniższe 2 przepisy na pieczone/grillowane ziemniaki:
Chrupiące, grillowane ziemniaczki z sosem cebulowym
Pieczone ziemniaki w piekarniku

5 / 5 ( 1 głosów )

2 thoughts on “Dorsz panierowany z suszonymi pomidorami i mozzarellą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here