Dorsz panierowany z suszonymi pomidorami i mozzarellą – pyszna propozycja nie tylko na piątkowy obiad :) Jeśli lubicie suszone pomidory i aromatyczną bazylię, to gorąco polecam Wam wypróbować ten przepis na panierowanego dorsza. Oczywiście wedle uznania dorsza możecie zastąpić inną białą rybą, np. morszczukiem. Jeśli szukacie więcej inspiracji na piątkowe obiady i nie tylko to polecam spróbować również ten oto przepis: Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym
Dorsz panierowany z suszonymi pomidorami i mozzarellą – Składniki:
- 2 kawałki polędwicy z dorsza – ok. 250g
- odrobina soku z cytryny
- pół opakowania mozzarelli – ok. 60-70g
- 3 duże kawałki suszonych pomidorów
- papryka słodka w proszku
- sól i pieprz do smaku
- 2 listki świeżej bazylii
- mąka pszenna
- jajko
- bułka tarta
- olej rzepakowy do smażenia
Dorsz panierowany z suszonymi pomidorami i mozzarellą – Wykonanie:
- Jeśli używacie ryby mrożonej, to trzeba ją najpierw rozmrozić i osuszyć. Następnie delikatnie skropić sokiem z cytryny z obu stron, a kolejno doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką słodką.
- Każdy kawałek ryby otoczyć najpierw w mące pszennej, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej. Smażyć rybę z każdej strony na złoty kolor.
- Mozzarellę odsączyć z serwatki, pokroić na plasterki.
- Pomidory suszone odsączyć z oleju, pokroić w kosteczkę.
- Jeśli macie dużą patelnię, to spokojnie możecie na każdym kawałku ryby ułożyć najpierw suszone pomidory, a następnie przykryć je plasterkami mozzarelli, a całość nakryć pokrywką i podusić na patelni do czasu aż ser mozzarella się ładnie rozpuści. Jeśli zaś przygotowujecie więcej kawałków ryby, to polecam na blaszce wyłożyć papier do pieczenia, na nim poukładać rybkę z pomidrami i mozzarellą, a następnie całość zapiekać w 200 st. C przez kilka minut (analogicznie do czasu aż ser się rozpuści).
- Gotowe rybki wyłożyć na talerz oprószyć świeżo posiekanymi listkami bazylii. Podawać, np. z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!
Poleca poniższe 2 przepisy na pieczone/grillowane ziemniaki:
– Chrupiące, grillowane ziemniaczki z sosem cebulowym
– Pieczone ziemniaki w piekarniku
zrobiłam i rzeczywiście przepyszna, polecam pozdrawiam.
uwielbiam taką rybę :)