SKŁADNIKI
Babka piaskowa:
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 5 jajek
- 300 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 cytryny
- szczypta soli
Lukier:
- ¾ szklanki cukru pudru
- sok z ½ cytryny
- 2-3 łyżki wrzątku
- cukrowe pisanki (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Babka piaskowa
/wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/
- Białka oddziel od żółtek i ubij z nich sztywną pianę z odrobiną soli.
- Masło utrzyj z cukrem na puch. Zacznij dodawać po jednym żółtku, kontynuując ubijanie. Kolejno dodaj przesiane obie mąki, wymieszane uprzednio z proszkiem do pieczenia, skórkę otartą z obu cytryn i sok z jednej. Miksuj do połączenia.
- Ciasto połącz delikatnie z ubitą pianą z białek. Foremkę na babkę o średnicy 21-23 cm posmaruj masłem i posyp mąką lub bułką tartą.
- Wlej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Babkę piecz przez jedną godzinę do suchego patyczka. Następnie wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Lukier
- Babkę wyjmij z formy. Do cukru pudru wlej sok z cytryny i zacznij powoli dodawać wrzątek, energicznie mieszając.
- Lukrem polej babkę, a wierzch udekoruj cukrowymi pisankami.
5 komentarzy
Piękna babka 🙂 U nas robi się zawsze babkę gotowaną 🙂
Gotowaną wprost uwielbiam, moja babcia taką zawsze robiła <3
Świetna babka i przepiękny talerz 🙂
Świetna babka i piękny talerz, gdzie można taki nabyć ? 🙂
Bardzo dziękuję <3 A talerz pochodzi z Duka. Ale obawiam się, że już może nie być dostępny, bo to kolekcja sprzed paru lat 🙁