Najłatwiejszy mazurek kajmakowo-porzeczkowy

Najłatwiejszy mazurek kajmakowo-porzeczkowy (1)Najłatwiejszy mazurek kajmakowo-porzeczkowy (3)

Najłatwiejszy mazurek kajmakowo-porzeczkowy. Szybki, smaczny, prosty, idealny na święta. Pyszne kruche ciasto, słodycz kajmaku przełamana kwaskowatością konfitury porzeczkowej, do tego proste ozdoby. I czasem nie trzeba nic więcej 😉 Oczywiście jeśli wolicie możecie swój mazurek przyozdobić „bujniej”. Ja jednak zawsze stawiam na prostotę.

Do przygotowania mazurka wykorzystałam mąkę pszenną tortową od PZZ Białystok. Podlaskie Zakłady Zbożowe w swojej ofercie posiadają również płatki, kasze, ryże czy groch. Polecam zapoznać się pełną ofertą dostępną na stronie producenta:

Najłatwiejszy mazurek kajmakowo-porzeczkowy (2)

Składniki:

  • 1 jajko
  • 100 g masła lub margaryny
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej tortowej – polecam od PZZ Białystok
  • 3-4 łyżeczki konfitury porzeczkowej
  • tradycyjny kajmak (mleczny)
  • słodkie kwiatki do ozdoby
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (siekamy je). Następnie wbijamy całe jajko, dodajemy cukier puder i szybko zagniatamy składniki. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez około 60 minut. Ciasto wyciągamy z lodówki, szybko rozwałkowujemy na macie silikonowej lub obsypanym mąką blacie. Ciasto przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Zawijamy boki, nadmiar ciasta można obciąć i dokleić do boków. Spód nakłuwamy widelcem, boki można ozdobić np. przyciskając do nich widelec.

Ciasto w formie wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół z termoobiegiem) lub do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto wyciągamy z lodówki, na spód wysypujemy np. groch lub obciążamy w inny sposób. Pieczemy na środkowym poziomie około 20 minut, do uzyskania złotawego koloru.

Wyciągamy z piekarnika, studzimy. Następnie spód smarujemy konfiturą, po czym nakładamy kajmak. Ja lubię gdy kajmak lekko łączy się z konfiturą. Na koniec nasz mazurek oprószamy cukrem pudrem i zdobimy kwiatami.

Najłatwiejszy mazurek kajmakowo-porzeczkowy (5)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz