WIELKANOC Z NATURRINO

Biała kiełbasa to jeden z produktów, którego po prostu nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Z pewnością każdy z Was ma swój sprawdzony sposób na jej smakowite przygotowanie, ale być może będziecie mieli chęć skorzystać również z mojego pomysłu.  Jak się domyślacie, nie jest to tradycyjna wielkanocna kompozycja, ale jestem przekonana, że świetnie odnajdzie się na świątecznym stole. Mamy tu czerwoną paprykę, żółte mango i pięknie zielone pistacje, które nie tylko doskonale łączą się z białą kiełbasą podsmażoną na paleni, ale także nadają sałatce bardzo optymistycznego, wiosennego wyglądu. Całość natomiast uwieńczyłam sosem przygotowanym na bazie lekko ostrej w smaku rzeżuchy, który dodaje temu daniu charakteru i jednocześnie wraz białą kiełbasą nawiązuje do świątecznej tradycji.

Serdecznie Was zachęcam nie tylko do zainspirowania się samym przepisem, ale także do wykorzystania Białej Kiełbasy Naturrino z Sokołowa. Osobiście jestem zachwycona nie tylko jej znakomitym, delikatnym smakiem, ale również rewelacyjnym, naturalnym składem – zawiera ona jedynie mięso, sól i doskonale dobrane przyprawy. To produkt najwyższej jakości, który doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego też włożę ją również do wielkanocnego koszyczka, dodam do żurku i upiekę na świąteczny obiad.

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
146,7 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu (np. greckiego)
  • 3 garści rzeżuchy
  • sól ziołowa, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 4 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy majonez, rzeżuchę, sól i pieprz do smaku, a następnie blendujemy, aż uzyskamy zielony sos o jednolitej konsystencji.
  2. Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę, kroimy na plasterki i wrzucamy na patelnię posmarowaną kilkoma kroplami oleju rzepakowego. Smażmy przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż plasterki delikatnie się zarumienią. Wykładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Groszek cukrowy wrzucamy do wrzątku, dodajemy odrobinę cukru i soli, a następnie gotujemy na średnim ogniu przez 4 minuty. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  4. Po obraniu z mango wykrawamy kółeczka, które dzielimy na pół lub kroimy je w paseczki.
  5. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy na plasterki.
  6. Pistacje obieramy z łupin, a następnie siekamy na niezbyt drobne kawałki.
  7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie mix sałat skropiony olejem rzepakowym, mango, paprykę, groszek cukrowy oraz plasterki kiełbasy. Całość polewamy sosem, a na koniec posypujemy pistacjami.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki możecie wykorzystać zwykłą paprykę, wówczas rekomenduję pokroić ją w paseczki.
  • Groszek cukrowy możecie zastąpić zielonym groszkiem mrożonym.
Wielkanocna sałatka z białą kiełbasą Naturrino, papryką, mango, pistacjami i sosem z rzeżuchy.
Wielkanocna sałatka z białą kiełbasą Naturrino, papryką, mango, pistacjami i sosem z rzeżuchy.
Wielkanocna sałatka z białą kiełbasą Naturrino, papryką, mango, pistacjami i sosem z rzeżuchy.
Wielkanocna sałatka z białą kiełbasą Naturrino, papryką, mango, pistacjami i sosem z rzeżuchy.
Wielkanocna sałatka z białą kiełbasą Naturrino, papryką, mango, pistacjami i sosem z rzeżuchy.

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g146,7 kcal
6,4 g11,1 g6,1 g1,2 g
Cała sałatka (2 porcje)650 g
953,8 kcal41,5 g71,9 g40 g7,9 g
ALERGENY*: orzechy (pistacjowe), mleko i pochodne, jaja, gorczyca
*Kiełbasa biała wieprzowa Naturrino Sokołów - możliwa obecność glutenu, soi, mleka (łącznie z laktozą), selera, gorczycy

Summary
recipe image
Recipe Name
WIELKANOC Z NATURRINO
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

2 komentarze do "WIELKANOC Z NATURRINO"

  • comment-avatar
    Piegusek 28 marca 2018 (19:26)

    Nigdy nie wpadłabym na takie połączenie….zdolna bestia z Ciebie?

    • comment-avatar
      Just a SALAD 29 marca 2018 (14:14)

      Ha ha! Bardzo dziękuję! 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny