Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Granat ma niewiele kalorii i sprawdza się świetnie zarówno jako dodatek do słodkich, jak i do wytrawnych potraw. Lubię jego charakterystyczny smak w warzywnych sałatkach oraz w deserach. Sok z granatu polecam każdemu, kto cierpi na niedobór żelaza, choć wiem doskonale, że nie każdy polubi jego wyrazisty i cierpki charakter.

Już w czasach starożytnych doceniano zdrowotne właściwości owoców granatu. Mówiono o nich, że są symbolem płodności i długowieczności oraz najlepszym afrodyzjakiem.W antycznej Grecji i Rzymie granatowca uważano za roślinę świętą, a w starożytnych Chinach sok z granatu nazywano mianem życiodajnego nektaru.

Granat – remedium na mnóstwo dolegliwości – był stosowany na wiele sposobów. Skórki owocu używano przeciwko biegunce, wrzodom, jak również przy chorobach zębów i dziąseł. Sok z granatu leczył podrażnienia, przyspieszał gojenie się ran, uszczelniał naczynia krwionośne i pobudzał krążenie. Korę i korzenie stosowano na pasożyty oraz w leczeniu czerwonki, natomiast kwiaty stanowiły lekarstwo na cukrzycę.

Zobacz także: Masz niski poziom hemoglobiny? Te metody poprawią Twoje wyniki

A dziś, za co współczesna medycyna naturalna docenia te owoce? Dowiedz się o najważniejszych właściwościach zdrowotnych granatów.

zakwaszenie organizmu

GRANAT WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

  • ma właściwości antynowotworowe –  granat ma trzykrotnie więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata czy czerwone wino. Eliminuje wolne rodniki, hamuje rozwój komórek nowotworowych i zapobiega rozwojowi raka prostaty, piersi, płuc i wątroby.
  • poprawia krążenie – granat obniża ciśnienie krwi, redukuje złogi zwapnienia, podwyższa również poziom hemoglobiny, dlatego jest skuteczny w walce z anemią.
  • działa antystresowo – granat skutecznie poprawia nastrój i odpręża. M.in. obniża poziom kortyzolu – hormonu stresu.
  • odmładza – dzięki temu, że granat poprawia krążenie, poprawia również ukrwienie skóry. Ma właściwości regenerujące, a zawarty w nim kwas elagowy wzmacnia ściany komórek, i zapobiega utracie przez nie wody. Granat stymuluje fibroblasty do syntezy elastyny i kolagenu, przez co wygładza zmarszczki i wpływa na gęstość skóry.
  • łagodzi objawy menopauzy i PMS – wszystko dzięki zawartości fitoestrogenów. Owoce granatu zawierają estron, czyli naturalnie występującą formę estrogenu, która w czasie menopauzy jest powszechnie używana w hormonalnej terapii zastępczej.
  • jest doskonałym afrodyzjakiem – polepsza jakość życia seksualnego, o czym mówiono już w starożytności. Granat pobudza libido i ma korzystny wpływ na potencję.
  • zapobiega cukrzycy – dzięki dużej zawartości kwasu linolowego, zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę.
  • ma właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe – granat wzmacnia odporność naszego organizmu, dzięki czemu zapobiega przeziębieniom i przewlekłym stanom zapalnym.
  • reguluje procesy trawienne – granat zapobiega dolegliwościom trawiennym, takim jak wzdęcia, biegunka, grypa żołądkowa, nudności czy refluks.

Zobacz także: