Rolada buraczkowa ze śledziem

Ostatnio mam bzika na punkcie rolad 😀 A rolada buraczkowa ze śledziem oprócz tego, że jest przepyszna to będzie oryginalną przystawką na wielkanocnym stole.

Jeśli macie czas i chęci zachęcam Was do przygotowania dodatkowo rolady pomidorowej i szpinakowej. Te trzy kolory będą prezentowały się fenomenalnie na Waszych stołach.

Rolada buraczkowa ze śledziem

Rolada buraczkowa ze śledziem

Składniki:

  • 450 g purée z buraków (u mnie firmy Hortex) ***
  • 1 łyżka świeżego tartego chrzanu
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz
  • sól

Farsz:

  • 150 g serka śmietankowego
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka świeżego tartego chrzanu (można zastąpić ze słoiczka)
  • 1 opakowanie śledzi a’la Matias (250 g)
  • 2 średnie ogórki kiszone

Użyłam standardowej blachy z piekarnika (u mnie ma ona 40 cm x 38 cm).

Purée buraczane wrzucamy na patelnię (nie musimy go rozmrażać). Smażymy, aż się rozmrozi i odparuje woda. Doprawiamy chrzanem i do smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy do wystudzenia.

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dorzucamy do wystudzonych buraków wraz z mąką i dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo białka porcjami do szpinakowej masy mieszając delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, równomiernie ją rozprowadzając.

Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w 170°C (z termoobiegiem około 160°) przez około 20-25 minut. Po upieczeniu wykładamy ją na wilgotną ścierkę, ściągamy papier do pieczenia i przykrywamy drugą wilgotną ściereczką. Pozostawiamy ją do wystudzenia.

Serek śmietankowy łączymy ze śmietaną i chrzanem. Smarujemy nim dokładnie wystudzone ciasto. Na serek układamy pokrojone na paski śledzie (w kilku rzędach). Na śledziach układamy pokrojone na ćwiartki ogórki. Roladę od strony śledzi delikatnie, ale ciasno zwijamy. Owijamy ją w folię lub papier do pieczenia i odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej godzinę.

Przed podaniem kroimy w plastry.

Smacznego 😉

*** Do przygotowania możemy również użyć świeżych buraków. Należy je ugotować/upiec i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki lub zmiksować na gładko. Ważne, żeby waga buraków po starciu wynosiła około 450g. Następnie postępujemy dokładnie według przepisu 😉

Rolada buraczkowa ze śledziem

Rolada buraczkowa ze śledziem


Kolorowy i wiosenny stół z Hortex

2 komentarzy

    • Tak jak napisałam poniżej przepisu 😉
      Zarówno gotowane, jak i pieczone buraki się nadadzą. Tylko trzeba je bardzo drobno zetrzeć lub zblendować, a następnie wrzucić na patelnię, żeby odparował z nich nadmiar wody.
      Pozdrawiam 😉

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.