baranek Wielkanocny




Co prawda do Wielkanocy został jeszcze ponad miesiąc ale już teraz chciałbym podzielić się z Wami przepisem na ten najważniejszy wypiek świąt. Kiedy byłam dzieckiem moja Babcia piekła w domu baranka, którego w Niedzielę Wielkanocną zjadaliśmy na deser. Obecnie mało kto piecze baranki w domu, bo przecież można kupić gotowy za kilka złotych. Tylko, że taki baranek najczęściej jest suchy i niesmaczny a do tego niezbyt dekoracyjny. Taki domowy, pięknie przystrojony baranek będzie pięknym elementem święconki a później ozdobą stołu. 

Składniki:
  • 3 jajka 
  • 3/4 szklanki mąki 
  • 125 g mąki ziemniaczanej 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 190 g masła roztopionego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z cytryny
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Następnie nadal ubijając wsypywać cukier a później dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Wlać wystudzone masło i wsypać skórkę z  cytryny. Wymieszać. Foremkę rozłożyć, wysmarować masłem i spiąć z powrotem. Przełożyć do niej ciasto do 3/4 wysokości formy. Wstawić 
do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około pół godziny, sprawdzając drewnianym patyczkiem. 
Po upieczeniu baranka pozostawić w formie na kilka minut a następnie delikatnie wyjąć rozpinając foremkę. Wierzch można polukrować, ozdobić masą cukrową, czekoladą lub tylko posypać cukrem pudrem. 



Na rynku dostępne są już przeróżne foremki z różnymi postaciami baranka. Taka foremka nie jest bardzo droga i  warto w nią zainwestować pomimo, że użyjemy jej tylko raz w roku. Wykonana z dobrej jakości materiału i zadbana będzie służyła nam przez lata. Kiedyś używano ciężki żeliwnych form, teraz foremki są lekkie, rozpinane, pokryte nie przywieralną powłoką. Baranka w takiej foremce pieczemy do góry nogami, jeśli upiecze się nierówno to nadmiar ciasta ścinamy do równa, żeby prosto stał. Taką foremkę jak moja możecie kupić bez wychodzenia z domu, w sklepie SterfaUlubiona.pl, dokładnie pod tym linkiem: klik




1 komentarz: