Wielkanocny żurek

Żurek to tradycyjna zupa polskiej kuchni, która smakuje najpyszniej w okresie świątecznym, więc nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole : ) Lekko kwaśna, u nas obowiązkowo podana z jajkiem i białą kiełbasą. Dziś mam dla Was przepis na błyskawiczną wersję z dodatkiem koncentratu żurek Krakus, który ma nową, lepszą recepturę i jest na naturalnym zakwasie. Oszczędzi Wam on przygotowanie domowego zakwasu, co często jest sporym wyzwaniem. A Wy jaką wersję lubicie najbardziej? : )


Żurek przepis
Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • koncentrat żurek Krakus
  • 2 białe kiełbasy
  • 1 mała cebula
  • płaska łyżeczka chrzanu
  • sól morska, pieprz, majeranek
  • do podania: jajka ugotowane na twardo

Do wrzącego bulionu dodać koncentrat żurku oraz pokrojoną w grube plastry białą kiełbasę. Wymieszać. Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i dodać do zupy wraz z płaską łyżeczką chrzanu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Smacznego!


Żurek


Żurek koncentrat przepis


Świąteczny Żurek

Żurek Krakus opinie


Żurek Krakus


Żurek wielkanocny

*Wpis powstał przy współpracy z Krakus

 

Komentarzy: 18

  1. Ives
    27 marca 2018 / 11:51

    Kocham żurek sama jeszcze nie robiłam ale takiej wersji chyba podołam 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2018 / 23:55

      Na pewno 🙂

  2. Aga
    27 marca 2018 / 12:07

    Podstawa Świąt 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2018 / 23:55

      🙂 🙂 🙂

  3. Dusia
    27 marca 2018 / 12:29

    Pychotka 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2018 / 23:55

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Ola
    27 marca 2018 / 13:03

    Ależ pysznie wygląda zjadłabym!!!

    • Marta
      Autor
      28 marca 2018 / 23:55

      Dziękuję, bardzo mi miło 🙂

  5. Asia
    27 marca 2018 / 16:17

    Pychotka ❤️

    • Marta
      Autor
      28 marca 2018 / 23:55

      🙂

  6. Kaja
    27 marca 2018 / 21:30

    Uwielbiam żurek i u nas je się dokładnie tak samo z jajkiem i kiełbasą a czasem nawet i boczkiem 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2018 / 23:56

      Bez dodatków to już nie to samo 🙂

  7. Madzia
    28 marca 2018 / 12:53

    Mniam mniam ślinka cieknie na sam widok 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2018 / 23:56

      Dziękuję 🙂 🙂 🙂

    • Marta
      Autor
      4 kwietnia 2018 / 8:36

      Dziękuję 🙂

  8. Monika
    15 grudnia 2020 / 16:30

    Czy zamiast koncentratu może być zakwas z żurku ?

    • Marta
      Autor
      16 grudnia 2020 / 15:09

      Tak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 + 11 =