Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym

przez Kardamonowy

Szybkie, proste i trochę świąteczne. Najlepsze oczywiście z tartymi burakami. Ostatni słoik buraków wylądował jednak u mojego brata, więc mięcho zostało wchłonięte z mizerią. Też super.


Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
300 ml wody
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka świeżo tartego chrzanu  (lub dwie łyżki ze słoiczka)
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki śmietany 18%
1 liść laurowy
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
olej rzepakowy

Polędwiczkę kroimy w plasterki o grubości ok 1,5 cm, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mięso podsmażamy na złoty kolor z obu stron, ściągamy z patelni. Na tej samej patelni szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Następnie wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy, podsmażone mięso, gotujemy 20 minut pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodajemy starty na drobnych oczkach chrzan. Mąkę rozrabiamy ze śmietaną, dolewamy do tego sos z gotowania, mieszamy i z powrotem wlewamy do mięsa (polecam do zrobić przez gęste sitko), krótko zagotowujemy. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. 

Podobne przepisy:
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi śliwkami
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami

2 komentarze

Ania 13 kwietnia, 2018 - 10:01 am

Wygląda rewelacyjnie, przepis prosty, składników też nie jest wcale tak dużo – lubię to! 😀

Odpowiedz
Monika 13 kwietnia, 2018 - 10:04 am

🙂

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności