Placki i naleśnikiPrzekąski na ciepłoŚniadania
Szybkie racuchy z jabłkami
Pyszne, szybkie racuchy z jabłkami. Kto ich nie lubi? To smak dzieciństwa, bo która mama, czy też babcia nie przygotowywała Wam ich na śniadanie. Ja je uwielbiam od zawsze i chętnie przygotowuję je moim córeczkom. A one z przyjemnością wcinają, a nie ma nic piękniejszego niż zadowolone dziecko 🙂 Dlatego dzisiaj specjalnie dla Was przepis na racuchy. Zróbcie koniecznie, jak one bosko pachnął!
Szybkie racuchy z jabłkami
Składniki:
- 2 jabłka
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru np. brązowego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- olej do smażenia np. rzepakowy
Przygotowanie:
Krok 1:
Jabłka dokładnie umyj, podziel na ćwiartki. Następnie obierz ze skóry, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w cienkie plastry. Jabłka możesz zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Krok 2:
Do jabłek dodaj resztę składników, następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 3:
Smaż na oleju na średnio rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni połóż placuszki na ręcznikach papierowych, nadmiar tłuszczu wsiąknie w papier.
Podawaj np. posypane cukrem pudrem lub z ulubionym dżem, konfiturą, czy frużeliną.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na śniadania znajdziesz >> TUTAJ <<
Super przepis na racuchy. Po prostu nie można odejść od talerza
Zainspirowana przepisem, po małej modyfikacji, jak to ja wyszło pysznie, polecam.
Super przepis, prosty, szybki- rewelacja.
Czy mleko zwykłe można zastąpić np. kokosowym??
Jak najbardziej tak!
Przepis sztos! Te racuchy zrobiły mi dziś dzień śniadanie rewelacja, a dzieciaki zjadły z dokładką. Polecam, bo są szybkie, proste i pyszne!
Takie wiadomości lubię najbardziej. Dziękuję bardzo 🙂
Pozdrawiam całą rodzinkę 🙂
Trzymajcie się ciepło!!!
Panie Jakubie!!! Kocham Pana za te przepisy!!!!! Rewelacja!!!!! Szybko łatwo i przyjemnie i najważniejsze że rodzina wcina szybciej niż stawiam na stole pozdrawiam gorąco
Kasiu,
Bardzo dziękuje za przemiłe słowa. Takie komentarze naprawdę napędzają do dalszej pracy.
Pozdrawiam i ściskam ciepło 🙂
Super przepis, placuszki są przepyszne i szybko się je robi.
Mirka,
Niezwykle miło mi czytać takie słowa z samego rana. Dziękuje, dzięki nim dzień stanie się lepszy 🙂
Pozdrawiam Ciepło!!!
Bardzo pyszne racuchy bez drożdży polecam serdecznie. Wychodzą idealne 🙂
Ewelina,
Dzięki wielkie za komentarz.
My również przepadamy za tymi racuchami, są naprawdę błyskawiczne.
Zapraszam częściej i Pozdrawiam 🙂
Takie ołatki idą ze mną od dzieciństwa, a już mam dorosłe wnuczki, które też je uwielbiają.
Tylko u mnie jabłka są w plastrach – tylko środek wydrążony. Jeden plaster jabłka z dziurką w jednym placuszku. Pozdrawiam
Pysznie Pani opowiada. Proszę pozdrowić wnuczki 🙂
Moja rodzina uwielbia te placki!! Szybko się robi i są przepyszne. U nas często serwuje je na podwieczorek. Zawsze z tego przepisu polecam dla zabieganych
Przepis Bogusi- rewelacja 🙂