25 mar 2018

PIZZERINKI RAZOWE Z DUSZONĄ CEBULĄ I PIECZARKAMI



Pizzerinki dla małego i dużego o TAK :) Robi się je szybko i smakują rewelacyjnie . Na mące razowej smakują zdrowo i lekko. Polecam. 


SKŁADNIKI NA OK 12 SZTUK:

Ciasto

2 saszetki suchych drożdży
100 ml ciepłego mleka
100 ml wody gazowanej
1.5 szklanki mąki razowej
0.5 szklanki mąki pszennej
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Szczypta cukru

Farsz


10 pieczarek
2 cebulę
Koncentrat pomidorowy
5 pomidorków susoznych
Koncentrat pomidorowy
Sól i pieprz do smaku
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
Olej rzepakowy

Dodatkowo


Ulubiony sos
Rukola
Kasza manna
Olej rzepakowy
Koncentrat pomidorowy
10 dag sera żółtego tartego
 
PRZYGOTOWANIE:

 Składniki ciasta łącze ze sobą a następnie odstawiam pod przykryciem np. bawełnianej ściereczki do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. 

Międzyczasie przygotowuję farsz. 

Cebulę obieramy i kroję na piórka . 

Pieczarki kroję w półplastry. 

Paprykę czerwoną kroję w słupki.

 W garnku o grubym dnie wlewam ok. 1 łyżki oleju a następnie na rozgrzany olej przekładam cebulę, dodaję sól i pieprz oraz koncentrat pomidorowy. Na koniec dodaję 1 łyżeczkę cukru brązowego. Duszę aż cebula będzie miękka. Odkładam na bok. 

Następnie do tego samego garnka przekładam pokrojone pieczarki ,doprawiamy solą i pieprzem i smażę kilka minut na rumiano. Można dodać łyżkę koncentratu. Na koniec dodaję pokrojone suszone pomidorki.

Kiedy ciasto urośnie odrywam kulki wielkości orzecha włoskiego a następnie za pomocą wałka , wałkuje na grubość ok 0.5 cm. Każdy krążek smaruję koncentratem pomidorowym doprawiamy solą i pieprzem oraz oregano . 

 Posypuję serem . 

Nakładam za pomocą łyżki porcję cebuli i porcję pieczarek. 

Na wierzch kładę kilka słupków papryki. 

Pizzerki przekładam na blachę polaną olejem i posypaną kaszą manną. Piekę ok 15 min w 180 stopniach góra-dół bez termoobiegu. Podaję np .z rukolą i ulubionym sosem. 

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF