Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

W Lidlu  (nigdzie indziej ich nie spotkałam) możemy dostać pieczarki portobello-wyjątkowo duże pieczarki, które idealnie nadają się do faszerowania.Faszerowane pieczarki to smaczny sycący obiad dla wielbicieli wieprzowiny i grzybów. Danie pachnie świeżymi ziołami i wyraźnie wyczujemy w nich ostry żółty ser. Możecie je zrobić na obiad, kolacje lub na spotkanie z przyjaciółmi.




5 dużych pieczarek (średnica kapelusza ok.8/10 cm)
500 g mielonej łopatki wieprzowej
100 g ostrego żółtego sera
1 mała cebula
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 gałązka świeżego rozmarynu
1 gałązka świeżego tymianku
1/3 łyżeczki mielonego chili
Sól i pieprz
1 łyżka oleju




Pieczarki oczyścić i wyciąć nóżki. Natrzeć olejem, posypać solą i pieprzem. Zioła posiekać. Cebulkę obrać i drobno pokroić. Do mięsa dodać przyprawy, zioła i jajko i posiekane nóżki od grzybów Farsz podzielić na 5 części. Do pieczarek po jednej części farszu, delikatnie uklepać. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać nim pieczarki. Piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez ok. 40 min. 10 min przed końcem pieczenia przełączyć piekarnik na funkcję grilla tak aby ser się zrumienił. Podawać gorące. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne