czwartek, 25 kwietnia, 2024
Strona głównaCiekawostkiZawartość witaminy C w produktach

Zawartość witaminy C w produktach

Powoli zbliża się do Nas jesień. Nasz organizm będzie osłabiony. Witamina C podnosi Naszą odporność sprawia, że Nasz organizm lepiej walczy z przeziębieniem . Jakie są objawy niedoboru? W jakich produktach znajduje jej się najwięcej? Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę ? Postaram się na te wszystkie pytania udzielić sensownej odpowiedzi ;).

W jakich produktach znajdziemy jej najwięcej?

Głównym źródłem witaminy C są owoce i warzywa.

Najwięcej znajduje się w (zawartość witaminy C w produktach  – 100 g) :

  • Owoc róży –  450 mg witaminy C w 100 ml soku. Jak widzicie wielka bomba witaminowa.
  • Czarna porzeczka- 183 mg ,
  • Natka pietruszki – 178 mg,
  • Papryka czerwona- 144 mg,
  • Brukselka-94,
  • Szpinak-68,
  • Truskawki – 66,
  • Kiwi-59.
  • Cytryna – 50 ( i myślę, że wiele osób może być tutaj zaskoczonych )
  • Pomarańcze- 49 mg,
  • Żurawina – 30 mg
  • Czerwona porzeczka – 46 mg,

Produkty, które zawierają witaminę C i bardzo często występują w Naszym jadłospisie:

  • Stare ziemniaki – 11mg,
  • Młode ziemniaki- 16 mg,
  • Kwaszona kapusta – 16 mg,
  • Pomidor – 23 mg,
  • Kapusta biała – 48 mg,
  • Kapusta czerwona – 54 mg,
  • Jabłka – 9 mg,
  • Ogórek – 8 mg,
  • Cebula – 6 mg,

Jak już zdążyliście zauważyć bardzo mała ilość witaminy C występuje w produktach, które zazwyczaj jemy.

Ile wynosi średnie zapotrzebowanie na witaminę C?

Średnie dzienne zapotrzebowanie dziecka na witaminę C wynosi 40 – 75 mg a u osoby dorosłej  75 – 100 mg.

Objawy niedoboru witaminy C:

  • Osłabienie,
  • Szybsze męczenie się,
  • Senność,
  • Ból mięśni i stawów,
  • Krwawienie dziąseł,
  • Krwotoki z nosa,

Witamina C jako farmakologiczny specyfik :

W każdej aptece bez problemu otrzymamy tabletki, syropy itp.  które zawierają dzienną dawkę witaminy C. Jednak uważam, że najlepiej korzystać ze źródeł witaminy C dostępnych w zdrowych produktach, które posiadają również inne, pozytywne właściwości niż łykać tabletki.

Zapamiętajcie!

Najlepiej jest zapobiegać niedoborowi  niż później leczyć i zażywać specyfiki farmakologiczne! 🙂

Włączajcie do swojej diety więcej produktów, które zawierają witaminę C.

A Wy jak uzupełniacie witaminę C w swoim organizmie? Leczycie niedobór czy zapobiegacie jego powstawaniu ? 

 

Dominika
Dominikahttps://www.tipsforwomen.pl
Zakręcona studentka, zakochana w sporcie i zdrowym odżywianiu. W wolnych chwilach zajmuję się blogowaniem. Zamierzam motywować Was do aktywnego trybu życia i udowodnić Wam, że można wszystko!!! Wystarczy tylko naprawdę tego chcieć.
RELATED ARTICLES

8 KOMENTARZE

  1. Wiedziałam, że mit krążący o jakże bogatej w witaminę C cytrynie jest fałszywy, ale nie spodziewałam się takich wyników :O
    Nie przepadam za pietruszką i brukselką, ale jeśli chodzi o zdrowie – to kwestia przyzwyczajenia 🙂

  2. właśnie sobie zrobiłam trochę soku z czarnych porzeczek, na zimę jak znalazł, ma więcej witaminy C niż żurawina

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

- Advertisment -

Most Popular