czwartek, 18 kwietnia, 2024
Strona głównaCiekawostkiWłaściwości mięty

Właściwości mięty

Właściwości mięty

Mięta – wyjątkowo aromatyczna roślina z rodziny jasnotowatych. Występuje głownie w Europie, Azji i Afryce. Możemy wyróżnić około 40 gatunków. Najpopularniejszym z nich jest mięta pieprzowa.  I właśnie na tej dzisiaj się skupimy. Bardzo mało osób zdaje sobie sprawę z jej właściwości, które są naprawdę zaskakujące. Dla większości z Nas znana jest tylko z mocnego zapachu oraz smaku. Dzisiaj pod ” lupę ” weźmiemy jej właściwości lecznicze, kosmetyczne oraz zastosowanie.

Właściwości lecznicze mięty:

  • Liście mięty pieprzowej pobudzają trawienie i powodują zwiększone wydzielanie żółci – poprawiają pracę żołądka,
  • Posiada właściwości uspokajające,
  • Pomaga zwalczać bezsenność,
  • Zwalcza migrenę i nerwobóle,
  • Zwalcza zmęczenie i poprawia humor,
  • Posiada właściwości rozkurczowe ( polecana podczas bolesnych miesiączek ),
  • Zwalcza mdłości ( polecana Kobietom w ciąży )
  • Zwalcza wzdęcia,
  • Udrażnia drogi oddechowe,
  • Posiada właściwości dezynfekujące,
  • Likwiduje kolkę ,
  • Posiada  właściwości wiatro- i moczopędne, dzięki którym Nasz organizm zostaje oczyszczony z toksyn,
  • Łagodzi objawy oraz schorzenia osób chorych na Zespół jelita drażliwego,
  • Poprawia apetyt,
  • Pomaga się pozbyć zgagi,
  • Zwalcza bakterie,
  • Działa wykrztuśnie,
  • Przynosi ulgę przy nieżytach oskrzeli i gardła,

Wykorzystanie mięty w kosmetyce:

  • Wywar z mięty może być stosowany przy owrzodzeniach lub obrzękach skórnych,
  • Parówki z mięty oczyszczają pory, walczą z trądzikiem i innymi niedoskonałościami,
  • Mięta w kremach i maseczkach  pozytywnie wpływa na  skórę twarzy w stanach zapalnych.
  • Używana jest w dezodorantach i antyperspirantach – wspomaga walkę z nadmiernym poceniem się,
  • Używana jet w antyperspirantach do stóp oraz kremach, które mają działanie przeciwgrzybiczne i dezynfekujące,
  • Wykorzystywana w produkcji pasty do zębów i płynów do płukania ust. Dzięki niej mamy świeży oddech,

Wykorzystanie mięty w kuchni:

  • Do wszelkiego rodzajów mięs ,
  • Gorących sosów,
  • Zimnych przekąsek takich jak np: kanapki,
  • Do ryb,
  • Sałatek i dipów,
  • Do deserów (czekolada, lody, owoce)
  •  Napojów (gorąca herbatka, zimna lemoniada czy alkoholowy likier).

Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam zapach mięty i najlepiej smakuje mi ona w postaci zwykłych, świeżych, zaparzonych listów mięty w wodzie. Idealne ochładza w ciepłe dni. Niestety o takich możemy na razie pomarzyć ….

A Wy lubicie mięte? Do czego ją stosujecie? A może hodujecie w domu na parapecie?:)

Pozdrawiam,

Dominika

 

Dominika
Dominikahttps://www.tipsforwomen.pl
Zakręcona studentka, zakochana w sporcie i zdrowym odżywianiu. W wolnych chwilach zajmuję się blogowaniem. Zamierzam motywować Was do aktywnego trybu życia i udowodnić Wam, że można wszystko!!! Wystarczy tylko naprawdę tego chcieć.
RELATED ARTICLES

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

- Advertisment -

Most Popular