piątek, 26 kwietnia, 2024
Strona głównaCiekawostkiZdrowe zamienniki niezdrowych produktów - ciąg dalszy

Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów – ciąg dalszy

Ponad miesiąc temu na blogu pojawił się post w którym wymieniłam kilka zdrowych zamienników niezdrowych produktów.  Warto wprowadzić je w swoje życie. 🙂 Dzisiaj postanowiłam uzupełnić listę tych produktów.

1) Białe pieczywo kontra ciemne pieczywo:

chleb

Myślę, że  w tym momencie nie mamy co dyskutować :). Bez dwóch zdań powinniśmy wybierać ciemne pieczywo. Pieczywo białe wytworzone jest z wysokoprzetworzonej mąki. Podczas jej przetwarzania zostaje zniszczona łuska ziarna oraz zarodek, a to własnie w nim znajdują się najcenniejsze składniki!  Posiada wyższy indeks glikemiczny. Pieczywo ciemne zawiera nawet do 5 razy więcej błonnika niż białe! Dzięki niemu czujemy się dłużej syci. Zawiera witaminę E i B, żelazo, magnez, miedź i cynk. Kupując ciemne pieczywo wybierajcie te, które nie zawiera barwnika.

2) Coca cola kontra woda mineralna

woda cola

Mam nadzieję, że w tym momencie każdy z Was sięgnąłby po wodę mineralną,a nie po słodką colę. Cola zawiera kwas fosforowy, który eliminuje wapień z kości na skutek tego może doprowadzić do osteoporozy. Znajduje się w niej aspartam!  W jednej szklance coli jest aż 26,5 gram cukru!  Natomiast woda bardzo dobrze nawadnia Nasz organizm. Wypłukuje ona z Naszego organizmu toksyny, sprawia, że czujemy się syci. Nie zawiera cukru!

3) Makaron pszenny kontra makaron pełnoziarnisty.

makarony

Makaron pełnoziarnisty jest bardziej wartościowy dla Naszego organizmu od pszennego. Zawiera on przede wszystkim dużo witamin oraz minerałów. Znajdziemy w nim również błonnik. Ma niższy indeks glikemiczny od ” białego”. Jeżeli macie możliwość, to wybierajcie makaron pełnoziarnisty! Dzięki niemu czujemy się również dłużej najedzeni.

4) Świeże owoce kontra owoce w puszce

owoce

Bardzo często ludzie myślą, że owoce w puszkach są tak zdrowe jak świeże. Jest to błędne stwierdzenie. Przede wszystkim plaster świeżego ananasa ma około 43 kcal. plaster ananasa z puszki posiada około 56 kcal. Różnica nie jest duża. Jenak owoce z puszki nie zawierają tylu cennych witamin co świeże. Są one również konserwowane i słodzone. Ananas jest owocem, który wspomaga odchudzanie. Jeżeli macie możliwość, to wybierajcie świeże owoce!:)

Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej na temat ananasa i jego właściwości, to podaję Wam link do artykułu -> Właściwości ananasa

Ten artykuł jest uzupełnieniem tego —> Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów

Jeżeli macie jeszcze jakieś produkty, które zawierają zdrowe zamienniki a nie zostały wymienione w obu artykułach, to możecie je wypisać w komentarzach;).

Pozdrawiam,

Dominika

Dominika
Dominikahttps://www.tipsforwomen.pl
Zakręcona studentka, zakochana w sporcie i zdrowym odżywianiu. W wolnych chwilach zajmuję się blogowaniem. Zamierzam motywować Was do aktywnego trybu życia i udowodnić Wam, że można wszystko!!! Wystarczy tylko naprawdę tego chcieć.
RELATED ARTICLES

18 KOMENTARZE

  1. Super, wszystko zamieniam! 🙂 Tylko makaron pozostaje u mnie tradycyjny, moj facet jest wlochem, mieszkamy we Wloszech i jak mu wyskocze z innym makaronem, to bedzie barbarzynstwo 😉
    Swietne artykuly, dzieki! 🙂

    • Nie masz za co dziękować. Cieszę się, że się podobał 🙂
      Włoska kuchnia jest boska!!!!! 😀
      Sama ją uwielbiam jak i mój facet i nie zawsze zastępujemy makaron ( bo czasami nie pasuje :))

    • tak z ciekawości – Włosi nie jedzą pełnoziarnistego makaronu w ogóle ?? ja też uwielbiam włoską kuchnię … sama gotuję sobie ciemny makaron bo już się przekonałam do jego smaku …

    • Nie wyobrażam nawet sobie pomidorówki z ciemnym makaronem, nie wiem jak wy 😀 za to do niektórych sałatek, wrecz stworzony

    • Makron można też samemu zrobić 🙂 A co do tego, co napisałaś to też mam z tym problem. Bardzo ciężko je dostać. Ale nie jadam rosołu więc problem ma z głowy 🙂

  2. To jeden z najsłabszych postów jakie tu zdarzyło mi się przeczytać. Rozumiem, że brak czasu, bo święta, ale czasami mniej znaczy więcej… Tytuł zapowiadał coś ciekawego, a tu rzeczy oczywiste. Może warto byłoby się trochę lepiej przygotować do podjęcia tematu, bo takich zamienników jest naprawdę sporo

    • Post ma kilka miesięcy i był na prośbę czytelników. Nie każdemu musi się podobać 🙂 Ilość polubień postu świadczy o tym, ze wielu osobom się podobał, a że Tobie nie, to już nie moja wina. Pozdrawiam

    • Też spodziewałam się czegoś dowiedzieć a tu kilka przykładów i to oczywistych… chyba każde dziecko wie, że woda jest zdrowsza niż cola…

  3. Mięso czerwone na drobiowe, żelki na suszone owoce, lody normalne na mrożone jogurty, mąki na zdrowsze, masło na awokado, olej słonecznikowy na kokosowy, cukier na stewie lub miód, chipsy na popcorn domowy lub orzechy, frytki z fast fooda na słodkie ziemniaki z piekarnika, burgera na bułkę pelnoziarnista z kurakiem z grilla i dużą ilością warzyw.

  4. Określenie niezdrowymi cole i owoce z puszki rozumiem. Bo konserwanty, bo aspartam, bo jakieś inne cuda zawierają.
    Ale zastanawia mnie bardzo dlaczego zarówno pieczywo jak i makarony pszenne w tych zestawieniach zostały uznane za te niezdrowe? To że mniej wartościowe, mogę się zgodzić. Ale żeby od razu niezdrowe?

  5. A co powiesz o wodzie gazowanej? Wiadomo ze kazdego z nas czasem bapadnie ochota na gazowane?
    Cukier brazowy lub miod jest wspanialym zamiennikiem cukru ale tylko ten naturalny wyprodukowany u nas w Polsce lub z rejonu w ktorym mieszkamy(bez mieszanek wyprodukowano w krajach UE i w krajach poza UE) bo moze byc bardzo sztuczny.

  6. A co mam zrobić kiedy jestem uczulona na mąkę żytnią i nie mogę jeść produktów które ją zawierają?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

- Advertisment -

Most Popular