Jajka zapiekane w kokilkach

Jajka zapiekane w kokilkach dzisiaj na śniadanie 🙂 A Wy co najczęściej jecie na śniadanie? Jakie są wasze ulubione produkty z których komponujecie swój pierwszy podstawowy posiłek dnia? U mnie bardzo często pierwszy posiłek to jajka pod każdą postacią .  Zapraszam 🙂


Składniki/2 porcje:
– 8 pomidorków koktajlowych
– 2 jaja wiejskie
– garść świeżego szpinaku
– kilka liści rukoli do dekoracji
– 4 plasterki szynki parmeńskiej
-1/2 małej cebuli
– 1 łyżka masła
– parmezan do posypania
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok. 200 stopni. Pomidory i szpinak myjemy. Pomidorki kroimy na pół a cebulkę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy najpierw cebulkę i chwilę smażymy a następnie szpinak i pomidorki. Mieszamy co jakiś czas i smażymy aż szpinak będzie zmięknie. W wysmarowanych oliwą kokilkach układamy na dnie po 2 plasterki szynki parmeńskiej a następnie farsz. Na koniec wbijamy po jednym jajku i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy aż jajko się zetnie * ok. 15 minut). Wyciągamy, posypujemy wierzch parmezanem i dekorujemy rukolą.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email