Placuszki wegeteriańskie z ryżem

Aromatyczne, smaczne i tanie w wykonaniu placuszki na śniadanie.

Składniki:

30 dag ryżu
1 papryka czerwona
1 biała cebula
2 łodygi selera naciowego
1 kostka bulionu
4 łyżki oliwy
4 żółtka jaja
sól i pieprz do smaku
papryka chili do smaku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
5 łyżek mąki pszennej
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Zagotować 2 szklanki wody z bulionem , wrzucić ryż i ugotować na sypko. Na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę, pokrojony seler i paprykę. Wymieszać z ryżem, przyprawami do smaku, żółtkami, natką pietruszki i mąką. Kłaść łyżką placuszki na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać ciepłe z kefirem lub jogurtem naturalnym.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz