marca 20, 2018

Ciasteczkowe kokosanki - wegańskie i bezglutenowe


Składniki:
(ok. 50 szt.)

  • 150 g. mąki ze zmielonej tapioki
  • 150 g. mąki ryżowej
  • 40 g. mąki kokosowej
  • 30 g. skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 80-100 g. cukru
  • 200 g. wiórek kokosowych + ok. 5 łyżek do obtaczania
  • 160-170 g. kremu kokosowego (85% ekstraktu z kokosa, włóż puszkę na kilka godzin do lodówki, użyj tylko gęstej części oddzielonej od wody czyli tzw. krem kokosowy)
  • 130 g. masła roślinnego


Skrobię ziemniaczaną wymieszaj z 3 łyżkami wody.

Na stolnicy wymieszaj wszystkie pozostałe mąki z cukrem i wiórkami kokosowymi. Dodaj namoczoną skrobię, krem kokosowy i posiekane masło.
Wyrób ciasto dokładnie rękami. Po wyrobieniu ciasto nie będzie się ładnie lepić w kulę, jest kruche i sypkie.

Bierz w dłonie po porcji ciasta i zlepiaj w kulkę wielkości orzecha włoskiego. Wkładaj do miseczki z wiórkami do obtaczania i naciskaj palcami z jednej a następnie z drugiej strony, aż trochę wiórek się przyklei a ciasteczko będzie miało grubość 1 cm.

Układaj ciastka na suchej blaszce w bardzo małych odstępach od siebie. Piecz w 200°C ok. 18 minut, aż się lekko zrumienią.

Przechowuj przykryte lnianą ściereczką.











2 komentarze:

  1. czy mąką bezglutenowa jaglana może zastąpić mąkę ryżową?

    OdpowiedzUsuń