wtorek, 20 marca 2018

JAJKA FASZEROWANE SAŁATKĄ

   Na Wielkanocnym stole w każdym domu królują jajka - symbol odradzającego się życia. Żeby nie było nudy jajka podajemy na różne sposoby,ale chyba najpopularniejsze są właśnie faszerowane.
   Dziś propozycja na jajka faszerowane sałatką z wędzonym kurczakiem. Wyszło naprawdę pysznie.


Składniki:

  • 6 jajek
  • ok 170 g wędzonego kurczaka ( u mnie 1 nóżka)
  • 1 mała cebulka
  • 3-4 kawałki papryki konserwowej
  • 4 mniejsze ogórki korniszony 
  • sól,pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • 2-3 pomidorki koktajlowe 
  • 2 gałązki koperku 
Jajka włożyć do garnka,zalać zimną wodą,posolić i ugotować na twardo. Odcedzić wodę,zalać zimną wodą i odstawić do wystygnięcia. Obrać,przekroić na pół,wyjąć żółtka i pokroić je w kostkę.
Z kurczaka usunąć kości i pokroić mięso w drobną kostkę. Cebulkę,paprykę oraz korniszony również pokroić w kostkę.Dodać żółtka,majonez,sól i pieprz.
Umyty koperek osuszyć na papierowym ręczniku i drobno posiekać. Połowę koperku dodać do sałatki i wszystko dokładnie wymieszać.
Do białek włożyć po jednej łyżeczce farszu.
Pomidorki umyć i pokroić w w małą kostkę. 
Nafaszerowane jajka posypać pomidorkami i resztą posiekanego koperku.


Jeśli zostanie Wam sałatki możecie użyć jej jako pasty do chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz