Wilgotna babka z dodatkiem mąki razowej i miodu. Pyszna.

     Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc więc pora pomyśleć jakie ciasta będziemy przygotowywać :) Pewnie jakieś mazurki i serniki ale oczywiście obowiązkowo babka. Ja w tym roku taką będę robiła. A może Wy też się skusicie? Jest naprawdę pyszna :)

Wilgotna babka z dodatkiem mąki razowej i miodu. Pyszna.



Składniki:
  • 1 szklanka mąki (miks tortowej i razowej)
  • pół szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 180 gram masła
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • pól szklanki cukru trzcinowego
  • pół szklanki miodu
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
Wykonanie:

W misce mieszamy wszystkie suche składniki łyżką. Dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz całe jajka. W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy masło, często je mieszając, aby nie zagrzało się zbyt mocno. Wlewamy je do pozostałych składników i mieszamy.

Formę na babkę natłuszczamy olejem i posypujemy kaszą manną. Wlewamy ciasto.

Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni na termoobiegu.

Babkę wyciągamy z formy dopiero jak ostygnie. Dla niecierpliwych takich jak ja ostrzegam, że próba wydostania jej z formy za wcześnie może ją rozczłonkować ;)

Wilgotna babka z dodatkiem mąki razowej i miodu. Pyszna.




Wilgotna babka z dodatkiem mąki razowej i miodu. Pyszna.




Wilgotna babka z dodatkiem mąki razowej i miodu. Pyszna.


Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018

Komentarze

  1. Też robiłam babkę na miodzie zamiast cukru. Pycha 😃 dziękuję za dołączenie do mojej akcji kulinarnej Wypieczone Święta Wielkanoc 2018 😃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaakceptowanie przepisu :) Zawsze uważałam babki za nudne ciasta - nic się tam nie dzieje, ale ta babka wyszła mi po prostu pyszna. Piekłam ją 4 razy w ciągu 2 tygodni ;) Polecam

      Usuń

Prześlij komentarz