Pierogi z płuckami

   Pyszne, ostre pierogi z płuckami to danie, które gotowały nasze babcie. O potrawie przypomniał mi mąż, który tak długo wiercił dziurę w brzuchu, aż postanowiłam , że spełnię jego życzenie. Musze przyznać, że wyszło pysznie.






Na ok 100 pierogów
Farsz:
1 kg płucek
3 duże cebule
3 duże ząbki czosnku
2 jajka
sól
pieprz
majeranek
ziele angielskie
liść laurowy
2 kostki rosołowe
2 łyżki oleju

Ciasto
1 kg mąki+na podsypywanie
1 jajko
2 łyżki oleju
gorąca woda

Ponad to:
olej, sól



  •    Płucka umyć, pokroić na mniejsze kawałki obgotować i odlać wodę. Następnie zalać ponownie wodą dodać, sól, ziele angielskie, liść laurowy i kostki rosołowe i gotować jeszcze ok 40 min. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Płuca zmielić,dodać zeszkloną cebulkę sól, pieprz, jajko i majeranek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. Farsz musi być naprawdę dobrze doprawiony, nie żałujmy ani pieprzu, ani soli, dodajmy też naprawdę sporą ilość majeranku.
  •    Mąkę wsypać do dużej miski i zalać gorącą wodą, przykryć i odstawić aż wystygnie. Do zaparzonej mąki dodać olej i jajko-wyroić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać wody. Ciasto wałkować na cienkie placki, wykrawać kółka , na każde kółko nakładać farsz i dobrze sklejać brzegi
  •   Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Pierogi są ugotowane już w kilka minut po wypłynięciu. Pierogi podajemy okraszone zeszkloną cebulką. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne