Ostra bruschetta na dobry początek dnia

Tak naprawdę znana wszystkim z włoskich restauracji przystawka o nazwie bruschetta ma mało wspólnego z prawdziwym włoskim odpowiednikiem tej przekąski. Prawdziwa bruschetta w Włoszech to był podpieczony chleb potarty czosnkiem, polany świeżą oliwą z oliwek i posolony. Taki włoski odpowiednik naszego chleba ze smalcem. Dopiero potem ktoś pomyślał by dać tam coś więcej, a restauracje posunęły to jeszcze dalej.

 

Śniadanie na styl włoski

Składniki:

  • 2 pomidory malinowe
  • 1/2 cebuli cukrowej
  • garść bazylii
  • łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • łyżka stołowa soku z cytryny (lub ostrej zalewy z papryczek)
  • sól
  • pieprz
  • habanero w proszku

Moja propozycja jest prosta. Wczoraj wieczorem pokroiłem w drobną kostkę dwa mniejsze pomidory malinowe, potem w równie drobną kostkę skroiłem pół cebuli cukrowej oraz drobno poszatkowałem garść bazylii. Jeśli mieszkacie w Warszawie udajcie się na bazarek na Szembeka, tam dostaniecie genialne pomidory malinowe oraz bazylię na pęczki która obłędnie pachnie. Doprawiłem szczyptą soli, czarnym pieprzem, proszkowaną papryczką habanero(bo trudno o świeża o tej porze roku) oraz oliwą z oliwek aromatyzowaną chilli. Normalnie wycisnął bym jeszcze pół cytryny dla kwasowości ale tym razem dałem z 2 łyżki stołowe zalewy z marynowanych papryczek piri piri. Wszystko wrzuciłem do plastikowego pojemniczka, zamknąłem, potrząsłem by się wymieszało i odstawiłem do lodówki na noc by się przegryzło. Generalnie otrzymuję coś ala meksykańska salsa ale bardziej po włosku.

Salsa pomidorowa na bułeczce fitness

 

W drodze do pracy wpadłem do sklepu i kupiłem sobie świeżą pół bagietkę fitness. Lekko ciemniejsze pieczywo dużo ziaren, bardzo smaczne. W pracy przekroiłem na pół, wrzuciłem do tostera i nakładałem po trochu tej salsy na kawałki tostowanego pieczywa delektując się aromatem bazylii i mocą habanero. Nacieranie czosnkiem sobie podarowałem, w korpo to trochę nie pożądane, w domu . Całość jest bardzo zdrowa, mamy potas, magnez, witaminę C i antyoksydanty. Kapsaicyna z habanero i zalewy papryczek pir pir poprawi nasze trawienie i sprawi że będzie nam cieplej dlatego że mechanizm działania kapsaicyny na komórki człowieka wysyła do mózgu fale które są odbierane jako uczucie ciepła. Ogólnie łatwe w przygotowaniu, smaczne i zdrowe…. jak często mamy takie połączenie?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *