Rustykalne bagietki z mąki żytniej ze słonecznikiem

Zapomnieliście kupić pieczywo, nie szkodzi zróbcie te pyszne bagietki doskonałe na śniadanie i jako dodatek do zupy. Pyszne i zdrowe domowe pieczywo. Rewelacyjne również jeszcze na ciepło.



Składniki na 4 duże bagietki:
500 g mąki żytniej
50 g łuskanego słonecznika
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
5 dag drożdży
2 łyżki masła
250 ml ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody




  • Rustykalne bagietki z mąki żytniej ze słonecznikiemMleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło.( Mleko musi być ciepłe, ale nie gorące). Dodajemy 3 łyżki żytniej mąki, cukier i drożdże. Mieszamy wszystko razem aż do rozpuszczenia drożdży. Zostawiamy aby zaczyn zaczął pracować. Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość dodajemy do niego resztę składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Można to zrobić w mikserze. Przykrywamy ciasto czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto jest gotowe gdy podwoi swoja objętość.
  • Rustykalne bagietki z mąki żytniej ze słonecznikiem Ciasto dzielimy na 4 części i formujemy z niego 4 wałki o długości blachy, każdy wałek skręcamy kilka razy. Bagietki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 10 min wyrośnięcia. Pieczemy w nagrzanym do 180 st piekarniku przez 25 min. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne