Wieprzowina po Bałkańsku

Super kaloryczne danie na obiad dla ciężko pracujących.

Składniki:

½ kg wieprzowej szynki lub schabu
3 szklaki bulionu warzywnego (może być z kostki)
20 dag ryżu
2 papryki świeże
4 pomidory
1 papryczka chili
3 białe cebule
2 łyżki ketchupu łagodnego
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
sól i pieprz do smaku
świeże zioła
4 łyżki oleju do smażenia

Wykonanie:

Mięso umyć, pokroić w plastry, a cebulę obrać i zeszklić na oleju. Włożyć mięso i rumienić na wolnym ogniu przez 10 minut. Następnie wlać bulin z ketchupem, dodać przyprawy i ryż. Dusić na wolnym ogniu przez pół godziny pod przykryciem. Paprykę , papryczkę chili oczyścić i pokroić w kostkę razem ze sparzonymi pomidorami i włożyć do potrawy i dalej dusić do miękkości ryżu. Potrawę rozłożyć na talerze, przybrać ziołami i podawać z pieczywem. Możemy również zaciągnąć śmietaną. SMACZNEGO!

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz