Prosty chleb na zakwasie



Wiele razy piekłam chleby i różnego rodzaju bułki na drożdżach. Myśle, ze całkiem nieźle mi to wychodzi, więc nadszedł już czas na kolejny krok w mojej domowej piekarni, czyli pieczywo na zakwasie. Na pierwszy raz wybrałam najprostszy chleb z mąki pszennej bez dodatków. Zakwas, którego użyłam do tego przepisu jest z pełnoziarnistej mąki żytniej i ma zaledwie 6 dni. Chlebuś na nim pięknie wyrósł, ma chrupiącą skórkę i cudownie pachnie... Przepis naprawdę nieskomplikowany :)


Składniki:
500 g mąki pszennej
150 g aktywnego zakwasu żytniego
300 ml letniej wody
łyżeczka soli

  • Keksówkę natłuścić i wysypać bułka tartą.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać zakwas, sól i wodę. Wyrobić całość na gładkie lekko klejące ciasto, które przełożyć do keksówki.
  • Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż po same brzegi formy (u mnie trwało to 6 godzin).
  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Wyrośnięty chleb skropić wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 30 minut.
  • Po tym czasie wyjąc chleb z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne