Pierogi ruskie z boczkiem smażone

Pyszne i chrupiące pikantne od czarnego pieprzu i pachnące wędzonym boczkiem. Tak znane wszystkim pierogi ruskie, ale w innej odsłonie. Nie gotujemy ich, a na surowo smażymy-efekt jest rewelacyjny. Kalorii w nich niezliczona ilość, ale co tam nie samą sałatą człowiek żyje:))





Na 35 bardzo dużych pierogów:


Na ciasto:
400 g mąki
1 żółtko
2 kopiate łyżki margaryny do sparowania pieczywa
gorąca woda



Na farsz:
150 g twarogu półtłustego
500 g ziemniaków
1 mała cebula
200 g surowego wędzonego boczku
1 mały ząbek czosnku
sól i sporo pieprzu



Ponad to:
olej do smażenia




  •     Farsz.Ziemniaki obrać, ugotować, zgnieść, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Ser również przecisnąć przez praskę.Boczek pokroić w kosteczkę i przesmażyć na patelni. Cebulę i czosnek drobno posiekać i przesmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku. Wszystkie składniki farszu wymieszać i dobrze doprawić-farsz powinien być dość pikantny.
  •     Mąkę zaparzamy wodą, dodajemy żółtko i margarynę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasta wykrawamy kółka i nadziewamy sporą ilością farszu. Bardzo dobrze zawijamy brzegi. Smażymy w gorącym oleju na rumiano, co jakiś czas obracając Smacznego!
  • P.S.Pierogi należy bardzo dobrze skleić, gdyż smażone na oleju łatwiej się rozklejają. Pierogi wyśmienicie
    smakują z sosem czosnkowym. Jeżeli robicie pierogi od szklanki wyjdzie wam ok. 50 szt.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne