czwartek, 15 marca 2018

Wegański smalec z fasoli z suszoną śliwką

Pyszne smarowidło do kanapek - pasta z fasoli - czyli wegański smalec :)
Bardzo smaczna i zdrowa pasta do chleba, polecam spróbować - moim mięsożercom bardzo smakuje!

wege przepisy



SKŁADNIKI 
(na ok. 12 kromek)
1 puszka białej fasoli (240 g po odsączeniu)
1 cebula
6 śliwek suszonych
1 łyżka oleju rzepakowego
sól, pieprz, majeranek
kilka ogórków kiszonych






PRZYGOTOWANIE
Cebulę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oleju do momentu, aż cebulka będzie złota. Fasolę odsączamy z zalewy,  miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji z dodatkiem sporej ilości soli, pieprzu, majeranku i odrobiny przegotowanej wody (ja używam wody filtrowanej, której nie muszę gotować - więcej ma temat filtra TU KLIK!). 
Pastę mieszamy z przygotowaną cebulką i pokrojonymi drobno suszonymi śliwkami. Schładzamy w lodówce (możemy trzymać w słoiczku kilka dni). 
Kromki smarujemy smalcem, lekko solimy i podajemy z plastrami ogórka kiszonego. 

Smacznego :) 

pasta z fasoli

wege smalec

1 porcja - kromka ciemnego chleba posmarowana smalcem z plasterkami ogórka kiszonego - 116 kcal (białko - 4 g, tłuszcz - 1.5 g, węglowodany - 19 g, błonnik - 4 g)


smalec ze śliwką
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie 

A sprawdzony filtr do wody można kupić TU KLIK!

Szukasz blendera ręcznego?  - TUTAJ - KLIK! duży wybór!



3 komentarze:

  1. Hej Małgosia zrobiłam dzisiaj smalec, smakuje wspaniale. Dziękuje, pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń
  2. co zamiast śliwek suszonych? Moga być rodzynki np.?

    OdpowiedzUsuń