środa, 14 marca 2018

Pomidorowa kasza kuskus ze smażoną tołpygą


Uwielbiam kaszę kuskus. I na tym miłość do kasz się kończy. Monogamia podobno jest dobra :)
Kuskus to w zasadzie ideał, robi się w mgnieniu oka i przyjmie wszystko. Mięso, ryby, owoce morza, pomidory, śmietanę, bulion, warzywa. Kuskus nie stawia ograniczeń. Pewną pułapkę stawiają natomiast producenci tej kaszy każąc nam zalewać ją wodą. Albo wodą z kostką rosołową. albo innym dziadostwem. Nie, nie, nie! tego kuskusowi nie robimy!


Składniki:
- Płat ulubionej ryby - u mnie akurat tołpyga
- Łyżka masła 
- Sól
- Grubo mielony pieprz, sól morska gruba
- Sok z cytryny

- 1/2 opakowania kaszy kuskus (z takiej ilości wychodzą dwie porcje dla naprawdę głodnych osób)
- Puszka pomidorów
- Pęczek dymki
- Dwa ząbki czosnku
- Bazylia świeża lub suszona
- Szczypta kuminu (opcjonalnie)
- Szklanka bulionu
- łyżka masła
- sól, pieprz grubo mielony, szczypta cukru, czubek łyżeczki chilli w proszku

Rybę w razie potrzeby oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytyny. Odstawiamy.


Cebulę dymkę i czosnek siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy pomidory, cukier, pieprz, sól, kumin i chilli do smaku. Uważajmy z solą, jeżeli nasz bulion jest słony. Zmniejszamy ogień i gotujemy pomidory ok 20 minut od czasu do czasu mieszając. 

Po upływie tego czasu dodajemy bulion.Na początek ok 1/2 szklanki. Próbujemy, czy sos nadal nam smakuje i jest odpowiednio przyprawiony. Jeżeli wszytsko gra, wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy z pomidorami. 

Sos powinien być ok. pół cm nad kaszą. Jeżeli kasza wyraźnie wystaje ponad sos, dolewamy więcej bulionu. Kaszę przykrywamy i zostawiamy na najmniejszym ogniu, lub nawet na wyłączonym, jeżeli nie ufacie swojej kuchence ;)

W tym czasie smażymy rybę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, rybę kładziemy od strony skóry i smażymy aż skórka stanie się złota. 

W międzyczasie można skontrolować sytuację kaszy, przemieszać, a jeżeli cały płyn już się wchłonął, a naszym zdaniem kasza jest zbyt al'dente, dodać więcej bulionu i ponownie przykryć.

Gdy skóra ryby nabierze złotego koloru delikatnie przewracamy ją na drugą stronę i smażymy od strony mięsa DOSŁOWNIE minutę.

Kaszę przekładamy na talerze, na kaszy układamy rybę i smacznego <3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design