Menu rozwijane dostarczyły profilki

Krupnik

Składniki:
- 160g wędzonego boczku
- pół cebuli
- 2,5l wody
- 2 marchewki (ok. 100-120g)
- 30g selera
- 20g pora (u mnie posiekany i zamrożony)
- ok. 800g ziemniaków
- 3 łyżki kaszy jęczmiennej
- przyprawy : sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, natka pietruszki

Przygotowanie:
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele i liść laurowy, gotujemy.
Marchewkę i seler kroimy w kosteczkę, dodajemy do zupy razem z porem. Ziemniaki kroimy w średnią kostkę, wrzucamy do zupy. Po 5 minutach wrzucamy kaszę. Doprawiamy.
Gotujemy do miękkości ziemniaków.


Komentarze