3/12/2018

3/12/2018

Owsianka z karmelizowaną gruszką




Zaczynamy nowy tydzień taką pożywną owsianką. Mimo, że już niedługo upragniona wiosna, ta wersja jest jeszcze w dość zimowej odsłonie - tak, czy tak - polecamy ;-)

Składniki (na 2 porcje)

  •     2 1/2 szklanki mleka
  •     3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  •     2 łyżki płatków orkiszowych
  •     2 łyżki płatków jaglanych
  •     1 łyżka cukru muscovado (lub trzcinowego)
  •     2 łyżki masła
  •     2-3 gruszki
  •    1 łyżeczka cynamonu
  •    dowolne orzechy, np. laskowe, migdały


Wykonanie:
Do garnuszka wlewamy mleko, wsypujemy płatki i gotujemy na wolnym ogniu przez około 4-5 minut.   Na koniec dodajemy cynamon, mieszamy.
Gruszki obieramy, przekrawamy na pół, a następnie usuwamy z nich gniazdo nasienne. Na patelni rozpuszczamy masło,układamy gruszki i posypujemy cukrem, podsmażamy z dwóch stron po około 3-4 minuty aż się skarmelizują.
Ugotowaną owsiankę wykładamy do miseczek. Na wierzch kładziemy karmelizowane gruszki, posypujemy posiekanymi orzechami.



4 komentarze:

  1. Na śniadanie idealne :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam owsianki, ale bardziej preferuję jednak zapiekane. Jakoś tak bardziej mi podchodzą.

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wstyd się przyznać - zapiekanej jeszcze nie jedliśmy ;-) Ale w najbliższym czasie to nadrobimy :-D dzięki za zaproszenie, na pewno wpadniemy :-)

      Usuń