Puszysty omlet z owocami

Omlet to potrawa, której głównymi składnikami są jaja. W wersji “na słodko” białka i żółtka ubija się osobno, a następnie smaży na patelni. Można powiedzieć, że jest to taki smażony biszkopt, który z dodatkiem owoców stanowi pyszne i energetyczne śniadanie.

cook-1042650_960_720

 

SŁODKI OMLET BISZKOPTOWY

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka masła lub oleju do smażenia

Ogólna zasada: ilość jaj = ilość łyżek mąki

Żółtka oddziel od białek, następnie zmieszaj delikatnie z cukrem i przesianą mąką przy pomocy trzepaczki (można dodać odrobinę wody). Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z żółtą masą. Powstałe ciasto wylej na rozgrzaną patelnię wysmarowaną tłuszczem i smaż przez około 3 minuty pod przykryciem. Po tym czasie odwróć je na drugą stronę i podsmaż przez około 2 minuty. Gotowy omlet przełóż na talerz. Podawaj ze świeżymi owocami, cynamonem, miodem lub innymi dodatkami.

Smacznego!

LOGO

 

Wartość odżywcza w 100 g:

  • wartość energetyczna – 196,4 kcal
  • białko – 9,3 g
  • tłuszcze – 10,0 g
  • węglowodany – 20,0 g

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Miki
Miki
6 lat temu

Wygląda przepysznie!

Iga
Iga
5 lat temu

Uwielbiam takie śniadania.
Pozdrawiam

Wiki
Wiki
5 lat temu

W końcu wiem, jak zrobić dobry omlet. Dzięki za proporcje – u mnie dziś z malinami ❤

Irena
Irena
5 lat temu

Idealny na niedzielne śniadanie z rodzinką!

Anka
Anka
5 lat temu

Omlety to jedno z moich ulubionych śniadań ^.^