Omlet to potrawa, której głównymi składnikami są jaja. W wersji “na słodko” białka i żółtka ubija się osobno, a następnie smaży na patelni. Można powiedzieć, że jest to taki smażony biszkopt, który z dodatkiem owoców stanowi pyszne i energetyczne śniadanie.
SŁODKI OMLET BISZKOPTOWY
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka masła lub oleju do smażenia
Ogólna zasada: ilość jaj = ilość łyżek mąki
Żółtka oddziel od białek, następnie zmieszaj delikatnie z cukrem i przesianą mąką przy pomocy trzepaczki (można dodać odrobinę wody). Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z żółtą masą. Powstałe ciasto wylej na rozgrzaną patelnię wysmarowaną tłuszczem i smaż przez około 3 minuty pod przykryciem. Po tym czasie odwróć je na drugą stronę i podsmaż przez około 2 minuty. Gotowy omlet przełóż na talerz. Podawaj ze świeżymi owocami, cynamonem, miodem lub innymi dodatkami.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 196,4 kcal
- białko – 9,3 g
- tłuszcze – 10,0 g
- węglowodany – 20,0 g
Wygląda przepysznie!
Uwielbiam takie śniadania.
Pozdrawiam
W końcu wiem, jak zrobić dobry omlet. Dzięki za proporcje – u mnie dziś z malinami ❤
Idealny na niedzielne śniadanie z rodzinką!
Omlety to jedno z moich ulubionych śniadań ^.^