sobota, 10 marca 2018

Zapiekanka makaronowa z brokułami i kurczakiem

Pyszny makaron zapieczony z brokułami i kurczakiem pod kremowym sosem z ciągnącą się mozzarellą to idealne rozwiązanie na  obiad lub uroczystą kolację. Zapiekanka z pewnością zachwyci swoim wyglądem i smakiem zarówno domowników jak i gości. Przygotowanie jest dość czasochłonne, ale efekt końcowy zachwycający. Polecam, nawet tym, którzy tak jak ja nie przepadają za brokułami. W tym wydaniu są naprawdę smaczne :)


 Składniki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżeczki ostrej przyprawy do kurczaka
  • szczypta oregano
  • szczypta rozmarynu
  • szczypta tymianku
  • sól 
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 brokuł
  • 400 g makaronu penne rigate (pióra) 
  • 600 ml mleka
  • 75 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 75 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • sok z połówki cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 150 g mozzarelli w kostce lub startej

Przygotowanie

Kurczaka kroimy w kostkę doprawiamy przyprawą, oregano, rozmarynem tymiankiem solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy zacznie skwierczeć dodajemy kurczaka i smażymy do momentu, aż nie będą widoczne różowe kawałki mięsa.

Brokuła dzielimy na małe różyczki i płuczemy. Wrzucamy go  na wrzącą, lekko posoloną wodę na ok. 3 minuty. Po tym czasie cedzimy i przelewamy zimną wodą.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Mleko, masło, żółtka, kostkę mąkę i cukier wrzucamy do garnka, wstawiamy na mały ogień i mieszamy energicznie za pomocą trzepaczki. Przygotowanie sosu trwa ok. 10-15 minut, po tym czasie powinien się zagęścić. Gdy sos będzie gotowy dodajemy do niego sok z cytryny oraz gałkę muszkatołową.

Ser trzemy na tarce o dużych oczkach.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wkładamy kurczaka, makaron oraz połowę sosu i mieszamy. Następnie na wierzchu układamy brokuły, zalewamy resztą sosu i posypujemy mozzarellą. Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 20 minut.

Z podanych składników wychodzi 6 porcji zapiekanki.


Smacznego !


20 komentarzy:

  1. Mnóstwo smaku i niezawodne połączenie składników. Po prostu musiało być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaraz wyjmuję z piekarnika, wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowała. Można polubić stronę na facebooku (na blogu jest do niej odnośnik). Tam zawsze można znaleźć informacje o "świeżo" dodanych wpisach.

      Usuń
  4. Na bloga jak i przepis trafiłam przypadkiem - w pracy i od razu przypadł mi do gustu. Prosty, ale ciekawy. Bardzo się ciesze, że zapisałam sobie w ulubionych. Smak genialny, poleciłam przyjaciółkom.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że przepis się spodobał. Mam nadzieję, że blog na stałe zagości wśród odwiedzanych stron :)

      Usuń
  5. Gratuluje pomyslu😁
    Pyszna I napewno zrobimy jeszcze nie jeden raz🤗

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za przepis.
    Mam zamiar go wyprobować.
    Proszę o informację jak duże powinno być naczynie na tę ilość składników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naczynie, w którym przygotowuję to danie ma wymiar 21 x 29 cm. Czekam na informację czy smakowało ;)

      Usuń
  7. Czy zapiekanka ma się piec pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekę bez przykrycia przy pomocy funkcji "góra/dół" :)

      Usuń
  8. Świetna zapiekanka! Szybko się ją robi, a smakuje wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  9. przed chwilą była degustacja .rewelacja ! dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. Cieszę się, że smakowało ❤️

    OdpowiedzUsuń