Obiad

Polonezy schabowe

Kuchnia : Polska

Polonezy schabowe – jeśli znudziły się Wam tradycyjne kotlety schabowe to koniecznie wypróbujcie ten przepis na pyszne, soczyste polonezy schabowe, czyli roladki z mięsa wieprzowego nadziewane farszem pieczarkowym i cebulką. Roladki takie często pojawiają się na weselach i innych uroczystych imprezach, więc jeśli szukacie pomysłów na menu na wesele, chrzciny, komunię, czy urodziny, to to danie na pewno przypadnie gościom do gustu ;) Polecam również wypróbować przepis na: Kotlety Twardowskiego. Więcej przepisów na obiady znajdziecie pod tym tagiem: Obiad – przepisy.

Polonezy schabowe – Składniki:

  • 3-4 plastry schabu bez kości
  • ok. 215g pieczarek
  • 2 średnie cebule (ok. 200g)
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy (u mnie chrzanowa lekko ostra)
  • sól i pieprz do smaku
  • słodka papryka do smaku
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia

Polonezy schabowe

Polonezy schabowe – Wykonanie:

  1. Pieczarki oczyścić (polecam również przeczytać wpis: Pieczarki – myć, czy obierać?), oddzielić kapelusze od nóżek – kapelusze pokroić w kostkę, a nóżki w plasterki.
  2. Cebulę obrać z łupinek, pokroić w kosteczkę
  3. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, a następnie zwiekszyć płomień i dorzucić pieczarki. Smażyć do czasu aż nadmiar wody z pieczarek odparuje. Dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, szczyptę słodkiej papryki oraz pieprz i sól do smaku. Wymieszać. Zestawić z palnika i pozostawić do ostudzenia.
  4. Każdy plaster schabu rozbić dość cienko tłuczkiem, oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Na każdym rozbitym kawałku schabu nałożyć wcześniej przygotowany farsz i zawinąć ściśle w rulon (można związać roladki nitką). Obtoczyć każdy mięsny rulon w mące.
  5. Na patelni, na której był przygotowywany farsz rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć roladki z każdej strony. Pod koniec smażenia przykryć na chwilę (1-2 minuty) patelnię pokrywką. Smacznego! :)

Więcej przepisów na obiady znajdziecie pod tym tagiem: Obiad – przepisy.

4.8 / 5 ( 21 głosów )

11 thoughts on “Polonezy schabowe”

  1. Ja robilam z piersi kurczaka bo ze schabu strasznie suche wyszly . Piers obtoczylam w mące ,ani mi sie nie rozwalily ani nic a byly soczyste . Pychota ;p

    1. Ula. Ja zawsze robię że schabu, z tym że płaty mięsa są dosyć duże. Zwijam, spinam wykalaczkami. Po podsmazeniu przekładam do naczynia żaroodpornego i wstawiam do piekarnika na około pół godziny. U mnie najczęściej je podaję na uroczystym obiedzie, rodzinka bardzo je lubi. Polecam.

  2. Często je robię ale nie obtaczam w mące, a musztardę sarepską rozsmarowuję na plastrach przed położeniem farszu. Pychotka.

  3. Taki sobie przepis. Farsz smaczny, ale wykonanie na pewno byłoby lepsze z filetem z kurczaka, niż ze schabem. No i obtaczać koniecznie w jajku i bułce, a nie mące! Roladki obtoczone tylko w mące rozwalają się podczas smażenia. Dobrze że zorientowałam po włożeniu pierwszych dwóch, więc obiad został uratowany.

    1. Może plastry schabu były za małe, dlatego się rozwijały.
      Gdyby użyć mięsa drobiowego zamiast schabu – to niestety :) Już by się Polonezy nie nazywały :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here