Dziś przedstawiam coś rozgrzewającego i pysznego na obiad dla całej rodziny. Łatwy kurczak w pysznym sosie na bazie mleka kokosowego, czerwonej pasty curry i masła orzechowego z pewnością zadowolą podniebienia fanów orientalnych smaków. Jeżeli lubisz tego typu dania, polecam także mojego kurczaka zapiekanego w sosie satay i pyszne szaszłyki. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Łatwy kurczak w sosie satay
(4 porcje)
Składniki na marynatę:
- 4 łyżki mleka kokosowego (z puszki przeznaczonej na sos)
- 1 1/2 łyżki masła orzechowego
- 1 1/4 łyżki brązowego cukru
- 1 1/4 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- szczypta soli
- 4 podudzia z kurczaka lub 2 udka podzielone na podudzia i pałki
- olej do smażenia
Składniki na sos:
- 1×400 ml puszka mleka kokosowego
- 1/4 szklanki masła orzechowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 1/2 łyżeczki mielonego chilli
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1-2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki lub z cytryny
- liście kolendry do dekoracji
Przygotowanie:
- W celu przygotowania marynaty, wymieszaj mleko kokosowe, masło orzechowe, cukier, pastę curry, sosy i sól w misce, włóż kurczaka i dokładnie go w niej obtocz. Odstaw na co najmniej 10 minut do zamarynowania.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
- Na szerokiej, najlepiej żaroodpornej patelni rozgrzej olej, włóż kurczaka (zdejmij z niego pobieżnie marynatę) i obsmaż przez 3-4 minuty z każdej strony do zarumienienia, po czym włóż do nagrzanego piekarnika na kolejne 30 minut aż kurczak będzie gotowy.
- W międzyczasie, w rondelku wymieszaj wszystkie składniki sosu (z wyjątkiem soku z limonki) i resztę marynaty. Doprowadź sos do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj aż zgęstnieje, przez około 5-6 minut. Dopraw do smaku sokiem z limonki, solą i cukrem.
- Wymieszaj kurczaka z przygotowanym sosem, posyp kolendrą i ewentualnie orzeszkami ziemnymi i podawaj.
Smacznego!
English version
Easy satay chicken
(4 servings)
Ingredients for the marinade:
- 4 tablespoons coconut milk (from the sauce can)
- 1 1/2 tablespoons peanut butter
- 1 1/4 tablespoon brown sugar
- 1 1/4 tablespoon red curry paste
- 1 tablespoon soy sauce
- 1 tablespoon fish sauce
- pinch of salt
- 4 skinless chicken thighs
- oil for frying
- 1×400 ml can coconut milk
- 1/4 cup peanut butter
- 1 tablespoon fish sauce
- 1 tablespoon soy sauce
- 1 tablespoon brown sugar
- 1 tablespoon red curry paste
- 1/2 teaspoon chilli powder
- 2 garlic cloves, minced
- 1-2 tablespoons freshly squeezed lime or lemon juice
- coriander leaves to garnish
Prepration:
-
For the marinade, mix together the coconut milk, peanut butter, brown sugar, curry paste, sauces and salt in a large, shallow bowl add in the chicken, turning to coat completely with the marinade. Allow to marinade for at least 10 minutes.
-
Preheat oven to 200°C.
-
Heat oil in an oven-proof pan over medium-high heat, cook the chicken until browned on each side and ransfer to the oven for a further 30 minutes, or until the chicken is cooked through.
-
Meanwhile combine all sauce ingredients into a saucepan exept for the lime juice (add rest of the marinade too). Bring to a boil, reduce heat and allow to simmer until thickened for about 5-6 minutes. Season with lime juice, salt and sugar to taste.
-
Mix chicken with prepared sauce, garnish with coriander leaves and serve.
Enjoy!
Betty says
Składniki mam, więc chyba mam już pomysł na jutrzejszy obiad. Dzisiaj dzień kobiet, więc do kuchni zaglądam tylko po coś słodkiego 😉
Martynosia says
Kurczak, jak kurczak, ale naczynko rewelacyjne! 🙂
Dzi says
😉
Bartosz says
Jestem bardzo ciekawe tego sosu 🙂 Wypróbuję, ale niekoniecznie z kurczakiem 🙂
Penny79 says
Zapowiada się smakowicie. Wypróbuję na pewno. 🙂
Anka says
bardzo fajny przepis
Pan Orzech says
No i to jest najlepszy sposób na wykorzystanie masełka orzechowego! Absolutnie do tego jest stworzone! PETARDA!