Skrzydełka cebulowe z zielonym pesto

    Ekspresowa propozycja dla zapracowanych. Wieczorem marynujemy skrzydełka, a na drugi dzień już tylko pieczemy i mamy obiad. Skrzydełka są pełne smaków i aromatów cebuli, czosnku i pesto. Doskonale sprawdza się również na domowych przyjęciach.



1 kg skrzydełek z kurczaka
2 łyżki zielonego pesto
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól i pieprz
1 łyżka oleju


  • Skrzydełka cebulowe z zielonym pestoMarynata. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do pesto. Następnie dodać resztę przypraw i olej, bardzo dokładnie wymieszać marynatę.
  • Skrzydełka cebulowe z zielonym pestoSkrzydełka umyć i pozbawić ewentualnych piór. Osuszyć ręcznikiem papierowym i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Dodać do skrzydełek marynatę
  • Skrzydełka cebulowe z zielonym pestoCebulę obrać i pokroić w piórka. Dodać do skrzydełek i bardzo dokładnie wymieszać. Naczynie z mięsem nakryć pokrywką lub owinąć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki. Piec na drugi dzień w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Przez 40-45 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne