marca 04, 2018

Tortilla z hummusem, warzywami i fetą

tortilla z hummusem, warzywami i fetą

Śródziemnomorskie tortille z hummusem, warzywami i fetą to doskonały pomysł na szybki obiad. Dzięki mrożonce warzywnej ( cebulka, papryka, pomidory i cukinia) unikamy krojenia warzyw i dzięki temu możemy mieć gotowy obiad w niecałe pół godziny. Tortille się świetnie przechowują w lodówce, ale też są idealne jako danie na wynos oraz do szkoły. Można je zjeść na ciepło, podsmażone krótko przed podaniem ale świetnie też smakuję na zimno.

tortilla z hummusem, warzywami i fetą

tortilla z hummusem, warzywami i fetą

Tortilla z hummusem, warzywami i fetą
5 tortilli
1 opakowanie mieszanki węgierskiej HORTEX
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki oregano
200 g hummusu ( ja miałam z dodatkiem pomidorów suszonych ale może być klasyczny)
150 g sera feta

Czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać czosnek, chwilę przesmażyć i dodać warzywa.
Smażyć warzywa około 15 minut. W tym czasie puszczą dużo wody, więc trzeba się jej pozbyć, żeby nie były za mokre - ja robiłam to za pomocą ręcznika kuchennego.
Warzywa doprawić solą i pieprzem, dodać oregano. Lekko przestudzić
Tortille smarować hummusem, na to wyłożyć warzywa i pokrojoną w kostkę fetę.
Zawijać w rulony ( z uprzednio zawiniętymi bokami do wewnątrz, żeby warzywa nie wypadły.
Następnie zwinięte tortille podsmażyć na suchej patelni albo z odrobiną oleju.
tortilla z hummusem, warzywami i fetą




Kolorowy i wiosenny stół z Hortex

1 komentarz:

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger