Menu rozwijane dostarczyły profilki

Krokiety z mięsem i kapustą

Składniki:
FARSZ:
- 500g mięsa
- 300-400g kiszonej kapusty
- pół cebuli
- przyprawy - sól, pieprz, cukier (opcjonalnie)

CIASTO NALEŚNIKOWE:
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- ok. szklanki wody
- sól

PANIERKA:
- 2 jajka
- 2 łyżki wody
- bułka tarta
- przyprawy - sól, pieprz
- olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
FARSZ:
Mięso mielimy, kapustę płukamy i drobno szatkujemy, cebulę kroimy w drobną kostkę. Cebulę podsmażamy, dodajemy mięso i po kilku minutach kapustę. Dusimy do miękkości kapusty, doprawiamy do smaku.
CIASTO NALEŚNIKOWE:
Mleko wlewamy do miski, dodajemy tłuszcz, jajka, sól, wodę i stopniowo mąkę. Wszystko należy dokładnie wymieszać (ja używam miksera). Pierwszego naleśnika zawsze smażę na odrobinie oleju, kolejne już bez tłuszczu.

Na usmażone i jeszcze ciepłe naleśniki nakładamy farsz, zwijamy boki do środka i zwijamy ciasto krokieta. Tak uformowane naleśniki układamy ciasto na blaszce lub w pudełku i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia - nie będą się rozkładać podczas smażenia.

PANIEROWANIE:
Jajka rozkłocić, dodać wodę i przyprawy. Uformowane krokiety obtoczyć w jajku, bułce i smażyć. Smażenie zawsze zaczynamy od strony łączenia!!!

Smacznego!!! ;)

Komentarze