Makaron ze szpinakiem i szynką szwarcwaldzką w sosie śmietanowym

     Makaron i szpinak to moim zdaniem niezawodne połączenie składników na każdą okazję :) Jest to danie, które robi się szybko i łatwo. Możemy je przygotować jako codzienny posiłek, ale również sprawdzi się na proszony obiad w niedzielę :)


Makaron ze szpinakiem i szynką szwarcwaldzką w sosie śmietanowym

Składniki (4 osoby):
  • opakowanie makaronu świderki, rurki lub wstążki
  • 450 gram szpinaku liściastego mrożonego (lub świeżego)
  • 2 piórka czosnku
  • opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (parmeńskiej lub innej tego typu)
  • 50 gram sera typu parmezan
  • 200 gram śmietanki kremówki
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • oliwa
 Wykonanie:

Szpinak rozmrażamy(jeśli używamy mrożonego). Możemy dzień wcześniej wyjąć go z zamrażarki i wrzucić do rondelka. Innym sposobem jest wrzucenie mrożonego szpinaku na patelnię z odrobiną wody i rozmrażanie na wolnym ogniu.

Nastawiamy wodę na makaron. Gdy się zagotuje to wrzucamy świderki i gotujemy zgodnie przepisem na opakowaniu lub zgodnie z własnymi upodobaniami na bardziej miękki.

W tym czasie, gdy szpinak będzie już rozmrożony, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (sól, pieprz i gałkę muszkatołową). Dusimy przez kilka minut. Wrzucamy porwaną na kawałki szynkę i zalewamy śmietanką. Podgrzewamy kilka minut.

Ugotowany makaron odcedzamy i polewamy oliwą. Nakładamy na talerze wraz z przygotowanym szpinakiem z dodatkami. Posypujemy tartym parmezanem.

Makaron ze szpinakiem i szynką szwarcwaldzką w sosie śmietanowym




Makaron ze szpinakiem i szynką szwarcwaldzką w sosie śmietanowym



Makaron ze szpinakiem i szynką szwarcwaldzką w sosie śmietanowym


Podobne połączenie składników znajdziecie również w mojej ulubionej lasagne (tutaj przepis).

Komentarze