marca 02, 2018

Ravioli ze szpinakiem!



Ravioli! Lubicie? Robicie? Ja niestety rzadko, a szkoda, bo to takie dobre! Zazwyczaj ravioli robię z jagodami w sezonie, lub kremem z dyni
Ale ostatnio naszła mnie ochota na ravioli ze szpinakiem, podane z palonym masłem i orzeszkami pinii. Całość wyszła super i jestem pewna, że Wam zasmakuje!

Ravioli zawsze robię z przepisu Gwyneth Paltrow, która swojego czasu wydała książkę ze swoimi przepisami, notabene bardzo ciekawą. 


PRZEPIS NA CIASTO DO RAVIOLI wg. Gwyneth Paltrow

- 2 duże jajka eko
- 10 żółtek z jaj eko
- 300 g mąki typ 00 albo 250 g mąki typ 480

Całość zagniatamy na jednolite ciasto.
ciasto dzielimy na 8 części i formujemy walkiem w prostokąt. Wałkujemy na cieniutki blat ciasta albo maszynka albo wałkiem.
Na każdy prostokąt nakładamy farsz, przykrywamy kolejnym prostokątem i wycinamy radełkiem ravioli.

Podaje Wam też alternatywny przepis na ravioli, jeśli nie chcecie używać aż tak dużej ilości jaj.

- 4- 5 żółtek
- 200 g mąki pszennej typ 480
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 2-5 łyżki letniej wody

Całość zagniatamy na jednolite ciasto i postępujemy tak samo jak wyżej napisałam.





FARSZ DO RAVIOLI:

- 250 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki serka śmietankowego
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz
- oliwa

Na oliwie z oliwek podsmaż posiekany czosnek, dodaj szpinak i smaż przez 10 minut, aby nadmair wody odparował. Dodaj sery i smaż dalej. Na koniec dodaj bułkę tartą, która zagęści masę. 
Masę wystudź całkowicie i dopiero używaj do przygotowania ravioli.


Na prostokąt ciasta, układamy porcję nadzienia, przykrywamy drugim prostokącie i wycinamy ravioli. Ja układam na długim prostokącie zazwyczaj 6 porcji i przykrywam drugim i wycinam.
Wrzucamy na osolony wrzątek, do którego dodajemy łyżkę oliwy.
Gotujemy od wypłynięcia na wierzch 2- 3 minuty na małym ogniu.
Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Ponadto:
- 3 -4 garście świeżego szpianku
- 2 ząbki czosku
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- orzechy pini

Na suchej patelni zrumień orzeszki pinii.

Na patelni "spal" masło. Masło rozpuść i podgrzewaj je do momentu kiedy będzie złote.

Na oliwie z oliwek przesmaż chwilę szpinak z czosnkiem. Przełóż na talerz, wyłóż ravioli, posyp orzeszkami i polej obficie palonym masłem.

Gotowe!

Podoba Ci się udostępnij przepis na swoim Facebooku!

Dołącz do mnie również na Instagramie



1 komentarz:

  1. Talerz wygląda genialnie. Uwielbiam szpinak, dzięki wielkie za pomysł na kolację.
    Miłego dnia.
    Ela
    www.themomentsbyela.pl

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI