niedziela, 4 marca 2018

Orzechowy budyń jaglany

Orzechowy budyń jaglany

Dziś kolejny przepis na budyń jaglany, tym razem w wersji orzechowej :) Choć w sumie bardziej jest to krem jaglany, bo kasza podczas gotowania wchłonęła całe mleko, a ja dolałam go później zbyt mało i budyń zrobił się gęsty. Jeśli chce się uzyskać bardziej płynną konsystencje to najlepiej będzie gotować kaszę w większej ilość mleka lub podczas miksowania dolać go jeszcze więcej. Wyszedł mi wiec z tego taki bardziej kremo-budyń, ale zapewniam że jest PRZEPYSZNY :D Budyń najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, wtedy też dużo bardziej się zastyga. Można go wtedy nawet użyć jako dodatek do naleśników, omleta albo posmarować nim wafle ryżowe. Taki deser świetnie sprawdzi się jako posiłek na wynos, ale będzie też doskonałym i pożywnym śniadaniem. 


Składniki (1 porcja):

  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 i 1/2 szklanek mleka migdałowego + ok. 1/2 szklanki mleka do dolania w trakcie przygotowania 
  • 1/3 szklanki zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 kopiata łyżeczka kakao
  • ulubiony słodzik: np. stewia, miód, syrop klonowy lub z agawy (u mnie 3 tabletki stewii i 1 łyżka syropu z agawy)**
Wykonanie:

Orzechy laskowe prażyć w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 8 minut. Wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Następnie zmiksować w blenderze do konsystencji mąki.
Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni, następnie przelać raz gorącą a raz zimną wodą. Przełożyć do rondelka i zalać 1 i 1/2 szklankami mleka, gotować około 20 minut, pod koniec dosłodzić oraz dodać masło orzechowe i wymieszać. Ostudzić przez chwilę, przełożyć do misy blendera, dodać zmielone orzechy oraz kakao. Miksować, dolewając mleka aż do uzyskania ulubionej konsystencji i w razie konieczności dosłodzić.
Przełożyć do miseczki lub słoiczka. Trzymać w lodówce do 3 dni.


*Jeśli chcemy uzyskać bardziej płynną konsystencję należy użyć większej ilość mleka.
**Najlepiej próbować budyń w trakcie przygotowania  i w razie konieczności go dosłodzić. 

Deser z kaszy jaglanej

Kasza jaglana na słodko

14 komentarzy:

  1. Wygląda jak lody xD Można zmrozić chociaż chyba za zimno na te lody (schłodzić to co innego):P

    OdpowiedzUsuń
  2. Orzeszki musiały dodać wiele pysznego smaku, cudnie wygląda taki budynio krem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z tymi orzechami musi być obłędny :) w tym połączeniu można się zakochać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, musi być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawie to zrobiłaś. Bardzo apetyczna propozycja. Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kremy jaglane uwielbiam! Ostatnio ciągle jem budyń truskawkowy na kaszy jaglanej (wyjadam zapasy mrożonych owoców). Taki orzechowy też musi być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie taki gęsty krem/budyń lubimy najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...