niedziela, 13 marca 2016

Babka pomarańczowa


Coś dla smakoszy puszystych, wilgotnych ciast ucieranych i cytrusowych smaków. Babka palce lizać. Kropką nad "i" jest tutaj lukier pomarańczowy, z nim babeczka nabiera charakteru ;). Bez niego to już nie byłoby to samo ;). Polecam na zbliżające się święta wielkanocne, ale oczywiście nie tylko. Do niedzielnej kawki/herbatki też będzie wspaniała :).



Składniki:
  • 220 g mąki pszennej
  • 130 g mąki ziemniaczanej
  • 220 g masła
  • 5 dużych jajek
  • 180 g cukru
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy ( wyszorowanej i sparzonej )
  • 1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy lub ekstraktu z wanilii ( można pominąć )
Lukier pomarańczowy:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 - 3 łyżki soku z pomarańczy
  • opcjonalnie - skórka otarta z pomarańczy
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem na jasną i bardzo puszystą masę.
UWAGA: Jeżeli chcemy uzyskać naprawdę bardzo puszystą i pięknie wyrośniętą babkę, poświęćmy tej czynności sporo czasu - ucieranie masła z cukrem powinno trwać minimum 10 minut.

Do porządnie utartej masy maślanej dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu.
UWAGA: W tym momencie masa może wyglądać na zwarzoną. Nie ma to jednak wpływu na efekt końcowy; po dodaniu mąki masa odzyska właściwą konsystencję.

Dodać ekstrakt pomarańczowy lub waniliowy i zmiksować.

Dodawać przesiane suche składniki na zmianę z jogurtem w 3 turach, mieszając łyżką lub szpatułką ( już nie używamy miksera ) tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać sok pomarańczowy wraz ze skórką i wymieszać delikatnie do połączenia.

Formę na babkę o pojemności 1,5 litra ( może być nawet trochę większa ) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką/bułką tartą. Do formy przełożyć ciasto, wyrównać.
UWAGA: Babkę można również upiec w keksówce o wymiarach 27 cm x 9 cm ( może być też trochę większa ).

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i piec 40 - 45 minut, do suchego patyczka.

Po upieczeniu babkę przestudzić kilka minut w formie, następnie wyjąć na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie babkę polukrować.

 
Lukier:

Cukier puder, sok z pomarańczy i skórkę ( jeśli dodajecie ) umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki do uzyskania gładkiego lukru. Gęstość lukru regulować poprzez dodanie cukru pudru - jeśli jest zbyt rzadki lub soku z pomarańczy - jeżeli jest zbyt gęsty.

 
Smacznego :)



A tak przy okazji...

Oto 3 żelazne zasady pieczenia ciast ucieranych. Dzięki stosowaniu się do nich unikniemy zakalca i będziemy się cieszyć wspaniałym wypiekiem:
  1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, czyli masło, mleko, jajka, śmietanę/jogurt wyjmujemy z lodówki przynajmniej 2 godziny wcześniej przed planowanym pieczeniem.
  2. Suche składniki - mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao ale także cukier puder - koniecznie przesiewamy.
  3. Suchych składników nie mieszamy z ciastem zbyt długo, robimy to tylko do połączenia składników.
Aha...no i mieszamy zawsze w jednym kierunku ;).








1 komentarze:

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates