marca 02, 2018

Zupa pomidorowa z ciecierzycą i chorizo

zupa pomidorowa z ciecierzycą i chorizo
Zima nie odpuszcza - trzeba się rozgrzewać a najlepsze do rozgrzania są zupy. Ta zupa pomidorowa z ciecierzycą, ziemniakami i chorizo jest idealna na takie sytuacje - gęsta, pożywna z rozgrzewającymi przyprawami. Gwarantuje, że talerz takiej zupy uzbroi Was na walkę z mrozem.
Ale z drugiej strony mam nadzieję, że zima w końcu odpuści i marzec przyniesie nam wiosnę, słońce i ciepło. Jestem zdecydowanie zwięrzęciem ciepłoplubnym i z chęcią wyszłabym juz z puchówki i wskoczyła w płaszcz i tenisówki. Tymcczasem codziennie z nadzieją sprawdzam prognozy pogody.. i rozgrzewam się zupami:)




Zupa pomidorowa z ciecierzycą i chorizo


1 łyżki oleju
200 g kiełbasy chorizo
2 ząbki czosnku
1 cebula
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kminku
2 marchewki
1 i 1/2 litr wywary drobiowego albo warzywnego
5 ziemniaków
1 puszka ciecierzycy
1 puszka krojonych pomidorów 
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka brązowego cukru
sól, pieprz do smaku

Kiełbaskę chorizo pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
Marchewkę obrać i pokroić w kosteczkę.
 W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, wrzucić kiełbasę.
Smażyć ok 5 minut, aż wytopi się tłuszcz, kiełbaskę wyjąć za pomocą łyżki na talerz.
Do garnka wrzucić cebulę, podsmażyć 5 minut, dodać czosnek - smażyć kolejną minutę.
Dodać oba rodzaje papryki i kmin rzymski - wymieszać i dodać marchewkę - całość przemieszać, smażyć ok 2 minut i zalać rosołkiem.
Gotować ok 15 minut,
W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, gotować aż ziemniaki zmiękną,
Dodać pomidory, przecier pomidorowy, ciecierzycę i podsmażone chorizo - gotować kolejne 5 minut.
Dodać cukier, doprawić solą i pieprzem.
Podawać z kolendrą ( albo natką).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger