Rozgrzewająca zupa z dyni z imbirem, kardamonem i gałką muszkatołową

Rozgrzewająca zupa z dyni z korzennymi przyprawami i chili


Kremowa zupa z dyni, doprawiona rozgrzewającymi przyprawami korzennymi, to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy marzną zimą. Korzenne przyprawy oraz dodatek chilli gwarantują dużą dawkę wewnętrznego ciepła!

Składniki na rozgrzewającą zupę z dyni
  • 1 mała dynia lub ćwiartka dużej
  • 1 marchewka,
  • 1 średni ziemniak
  • 1 średnia cebula
  • 1 szklanka mleczka kokosowego,
  • ok. 400 ml bulionu warzywnego,
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu,
  • Szczypta papryczki chili lub według uznania
  • Duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • Oliwa lub olej do smażenia
  • Do smaku sól, pieprz, odrobina cukru


Na oliwie podsmażamy cebulę i imbir. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojona marchewkę oraz ziemniaka i chwilę dusimy. Warzywa zalewamy niewielką ilością bulionu warzywnego i gotujemy ok. 10 min. pod przykryciem. Następnie dodajemy obraną, oczyszczoną z pestek i pokrojoną w kostkę dynię. Zalewamy resztą bulionu. Dodajemy kardamon i gałkę. Gotujemy aż warzywa będą miękkie.

Całość zdejmujemy z ognia. Miksujemy w blenderze na gładki krem. Dodajemy mleczko kokosowe i chwilkę znów podgrzewamy stale mieszając, by zachować gładką konsystencję. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Można dodać odrobinę soku z cytryny. Krem przelewamy do miseczek. Przed podaniem można polać zupę oliwą lub dobrym olejem tłoczonym na zimno np. z pestek dyni, z orzechów laskowych lub oliwą extra vergine. Można też dodać kleks śmietany. Zupa idealnie smakuje z ziołowymi grzankami, groszkiem ptysiowym, bagietką lub ryżem. Smacznego!    

Komentarze