niedziela, 25 lutego 2018

Pani Walewska (Pychotka)

Próbowaliście już tego ciasta? Jeśli nie, to polecam WYPRÓBOWAĆ! Jedno z lepszych ciast jakie jadłam, mój mąż mówi to samo! Ciasto rozeszło się w mgnieniu oka 😊 Kruche blaty ciasta z kwaskowatym dżemem, bezą i orzechami, przełożone pysznym kremem... Ciasto jest naprawdę pyszne i nie wymaga dużego nakładu pracy. 





Składniki(blaszka 23/33 cm):
ciasto:
mąka pszenna 40 dag,
cukier puder 15 dag,
amoniak 1,5 łyżeczki,
żółtka 4 szt,
margaryna 20 dag,
śmietana 18% 2-3 łyżki,

masa:
mleko 500 ml,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
cukier 4-5 łyżek,
masło 200 g,

piana:
białka 4 szt,
cukier puder 1 szklanka,
mąka ziemniaczana 1 łyżka,

dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki 8 łyżek,
orzechy włoskie posiekane 2 szklanki,

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, dodać margarynę i posiekać nożem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto za pomocą wałka przenosimy na blaszkę. Ciasto smarujemy czterema łyżkami dżemu. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Połowę piany wykładamy na ciasto i równomiernie rozsmarowujemy. Pianę posypujemy połową posiekanych orzechów. Pieczemy w 170 st. C przez 20-30 min. aż ciasto będzie rumiane. W taki sam sposób postępujemy z drugą częścią ciasta. 
Upieczone ciasta odstawiamy do ostygnięcia. 
1,5 szklanki mleka nastawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Gdy mleko zacznie wrzeć, stopniowo wlewamy mleko z proszkiem i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Budyń gotujemy przez ok 3 min. Następnie dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Krem odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, następnie wylewamy na ciasto i przykrywamy drugą częścią. Ciacho odstawiamy w zimne miejsce, do zastygnięcia kremu. Ciacho najlepsze jest na drugi dzień.
Smacznego:) 


3 komentarze:

  1. Pyszne ciasto! Jedno z najstarszych, jakie pamiętam i zarazem najlepszych!

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: http://bitasmietanka.blogspot.com/

    Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham to ciasto! i to połączenie dżemu ze słodkim :D mmmm..!

    OdpowiedzUsuń