Sałatka leśna polana ze śledziami, czyli inaczej sałatka grzybowa polana z marynowanymi pieczarkami to nieco zmodyfikowana wersja sałatki, która już pojawiła się na blogu, aczkolwiek była ona z dodatkiem kurczaka (Zobacz przepis: Sałatka Leśna polana z kurczakiem). Tym razem wersja świąteczno-karnawałowa ze śledzikiem ;) Chociaż jej wygląd tak mi się podoba, że śmiało polecam Wam ją na każdą imprezę, bo na bank zrobi wrażenie na gościach :) Jednym z jej głównych składników są marynowane pieczarki, które pięknie się prezentują na trawce ze szczypiorku i koperku ;) Do wykonania tej sałatki potrzebna będzie tortownica o średnicy 21-22 cm.
Sałatka leśna polana ze śledziami – Składniki:
- 1 słoik marynowanych pieczarek (420g po odsączeniu) lub 1,5 słoika (zależy, czy macie małe pieczarki czy dość duże (dno sałatki powinno całe być pokryte pieczarkami)
- 1 puszka kukurydzy (po odsączeniu 285g)
- 3 duże ziemniaki (ok. 400g)
- 2 marchewki (ok. 300g)
- 3 jajka
- 3 ogórki konserwowe (ok. 200g)
- 460g filetów śledziowych a’la Matjas w oleju (350g po odsączeniu)
- sól, pieprz do smaku
- pęczek szczypiorku i koperku
- kilka łyżek majonezu
Sałatka leśna polana ze śledziami – Wykonanie:
- Marchew i ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, a następnie obrać z łupin i pokroić w kosteczkę.
- Ogórki również pokroić w kosteczkę.
- Kukurydzę i pieczarki odsączyć z zalewy.
- Jajka ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać.
- Śledzie wymoczyć w mleku lub w wodzie (przez kilka godzin, by były mniej słone). Odsączyć i osuszyć. Pokroić w kosteczkę.
- Koperek i szczypiorek drobno posiekać.
- Tortownicę o średnicy 21-22 cm wyłożyć folią spożywczą. Na samym dnie poukładać dość ciasno pieczarki, nóżkami do góry. Następnie posypać posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Na to wyłożyć marchewkę. Rozsmarować warstwę majonezu, lekko dogniatając warstwy. Posypać solą i pieprzem. Następnie wyłożyć śledzie, cienką warstwę majonezu, kukurydzę (odsączoną z zalewy), cienką warstwę majonezu oraz ogórki. Ponownie posmarować majonezem oraz doprawić odrobiną soli i pieprzu. Wysypać drobno posiekane jajka, lekko osolić, posmarować majonezem. Na koniec wyłożyć ziemniaki, doprawić solą oraz pieprzem i również posmarować cienko majonezem.
- Przykrywamy sałatkę folią spożywczą i odstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
- Następnego dnia wyjmujemy sałatkę z lodówki, ściągamy górną folię, a sałatkę odwracamy do góry dnem na płaski talerz. Delikatnie zsuwamy obręcz tortownicy, uważając, by nie popsuć kształtu sałatki. Ściągamy pozostałą folię i gotowe! Smacznego!
A ja zrobię na te Swięta Wielkanocne ,dzięki za przepis.
Bardzo lubię sałatki robić, proste i przyjemne zajęcie. Dziękuje za przepis
Taka sobie robiłam na święta
ale super!!!
Ale bym zjadła! :-)
Rewelacja!
Też w wigilię robiłam :)
Robiłam taką na Wigilię – przepyszna
ale fajnie wygląda