Wytrawny mazurek wielkanocny

Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne. Zazwyczaj są to niskie ciasta, które wypieka się w różnych kształtach i najczęściej są bogato zdobione. Tradycyjny, polski mazurek jest to słodkie ciasto, które podaje się na deser. A ja przygotowałam mazurka w wersji wytrawnej, którego można podać na ciepło, na świąteczny obiad lub kolację.
Mazurek w kształcie pisanki, na półkruchym cieście, z białą kiełbasą, boczkiem i jajkami, zalany masą jajeczno-śmietanową z tartym chrzanem to oryginalny i niebanalny pomysł, który z pewnością zachwyci zarówno domowników, jak i gości.





Składniki:
(na 2 sztuki)

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 białko ( do posmarowania)
Nadzienie:
  • 4 jajka
  • 2 białe kiełbasy surowe
  • 4 plasterki boczku parzonego
  • 50 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • sól, pieprz
  • liść laurowy, ziele angielskie



Wykonanie:

Ciasto:
Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z solą. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godz. Po tym czasie ciasto wyciągamy i dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy kształt jajka o wymiarach 24 x 16 cm i przenosimy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta robimy boki do mazurka - skręcamy cienkie wałeczki i zaplatamy ze sobą po dwa. Układamy je na bokach ciasta, a spód nakłuwamy widelcem. Boki smarujemy roztrzepanym białkiem. To samo wykonujemy z drugą częścią ciasta.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Studzimy.



Nadzienie:
Białą kiełbasę najpierw zaparzamy: wkładamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziela angielskie i zagotowujemy wodę. Nie doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu, zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy kiełbasę w gorącej wodzie przez około 10-15 min.
Lekko studzimy. Kiełbasę obieramy z flaka i kroimy w plasterki/półplasterki.
Boczek kroimy w paski i podsmażamy z obu stron, na patelni.
2 jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy ze skorupki i kroimy w plasterki.
Pozostałe 2 jajka mieszamy ze śmietaną, tartym chrzanem oraz solą i pieprzem.



Mazurek:
Na podpieczonym spodzie układamy dowolnie: plasterki jajek, plasterki/półplasterki białej kiełbasy oraz podsmażony boczek. Całość zalewamy jajkami wymieszanymi ze śmietaną i chrzanem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min.
Podajemy na ciepło.

  



Komentarze

  1. Ale super! Wrzucam do ulubionych! Wypróbuję na święta! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny, ale ten czas leci, zaraz kolejne Święta :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) To prawda, dopiero było Boże Narodzenie, a za miesiąc już Wielkanoc :)

      Usuń
  3. Wow już mazurek? :D Zaszalałaś xD Ale naprawdę fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomału szykuje się na kolejne święta :D Dziękuję, cieszę się, że się podoba :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny