Chana Masala


Wegetariańskie curry z ciecierzycy i pomidorów jadłam jakiś czas temu w jednej z krakowskich indyjskich knajpek. Było tak smaczne, że musiało szybko znaleźć się na moim blogu.  Przepis jest taki jak lubię, czyli nieskomplikowany i szybki. Sos ma wyrazisty, intensywny i lekko pikantny smak dzięki podsmażeniu cebuli, czosnku i świeżego imbiru oraz dodatku kilku orientalnych przypraw, bez których nie można się obejść w kuchni indyjskiej. Na szczęście są one łatwo dostępne w każdym większym markecie lub delikatesach azjatyckich.

Składniki na 2 porcje:
puszka ciecierzycy
puszka pomidorow
masło klarowane
cebula
2 ząbki czosnku
2 cm imbiru
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki kurkumy
łyżeczka garam masala
łyżeczki chilli
sól
kolendra świeża
limonka
dodatkowo: ryż basmati



  • Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Nasiona koledry i kuminu utłuc w moździerzu. 

  • Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. 
  • Dodać utarte nasiona kolendry i kumin, kurkumę, chilli i mieszankę garam masala. Przesmażyć całość przez dwie minuty, wlać pomidory. Dusić kilka minut, następnie wsypać cieciorkę, przemieszać doprawić solą i ewentualnie szczyptą cukru.
  • Gotować na wolnym ogniu przez kwadrans, aż sos lekko zgęstnieje.
  • Podawać z ryżem basmati i/lub chlebkiem Naan.

Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne