Sałatka z szynką, serem, porem i kukurydzą

Przyznam się Wam, że do sałatek z tartym serem podchodzę dość sceptycznie. Nie wiem, który dokładnie powinnam wybrać, by sałatka dobrze smakowała. A Ser ma tutaj dość decydujące znaczenie. Nie może być zbyt miękki, nie powinien się kleić, ma nam po prostu smakować, a nie przeszkadzać;)

Po zrobieniu Sałatki z porem, wędzonym kurczakiem i żółtym serem, której jak pisałam, nie miałam okazji spróbować dobrze schłodzonej, postanowiłam dać jej jeszcze jedną szansę i przygotować podobną. Tym razem wędzonego kurczaka zastąpiła szynka konserwowa, a cała sałatka została wzbogacona o dodatek czerwonej fasoli. Zrezygnowałam też z kwaśnej śmietany, przygotowując sałatkę z samego majonezu.

Z tych dwóch, jakże podobnych sałatek, ta smakuje mi bardziej, aczkolwiek … ponownie utwierdzam się w przekonaniu, że wolę po prostu inne;)

  • 200 g szynki wieprzowej
  • około 150 g żółtego sera
  • 1 por
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Szynkę kroimy na niewielkie paseczki.

Ser trzemy na dużych oczkach tarki.

Por kroimy na półplasterki. Przelewamy na sicie wrzącą wodą.

Składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy przepłukaną na sicie czerwoną fasolę oraz kukurydzę (osączoną z zalewy).

Dodajemy majonez doprawiony do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy.

Schładzamy przed podaniem.