MANGO W CZERWIENI

Czerwona papryka, chrupiące grzanki z dodatkiem papryki wędzonej w proszku, suszone pomidory, gouda z pesto z suszonych pomidorów i delikatnie podsmażona kiełbasa krakowska. W tym czerwonym towarzystwie, doskonale odnajduje się żółciutkie mango, które nie tylko wyróżnia się kolorem. Ten niesamowity owoc, który rewelacyjnie spisuje się w wytrawnych kompozycjach, nadał mojej sałatce pożądanej słodyczy sprawiając, że danie to stało się doskonale zrównoważone. Co więcej sałatka  jest bardzo pożywna, prosta w przygotowaniu i smakuje doskonale o każdej porze roku.

Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4-5 łyżek oleju z suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szczypta papryki ostrej w proszku
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga smażenia 7-9 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Kiełbasę krakowską kroimy na plastry około 3-4 mm grubości, a następnie w kosteczkę. Wrzucamy ja na rozgrzaną suchą patelnię i podsmażamy, na średnim ogniu, aż lekko się zarumieni (4-5 min).
  3. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony w kostkę chleb, a następnie posypujemy go papryką wędzoną w proszku. Smażymy mieszając od czasu do czasu, aż pieczywo zarumieni się z każdej strony (3-4 min). Usmażone grzanki przekładamy na talerzyk wyłożony listkiem ręcznika papierowego.
  4. Ser gouda kroimy w kosteczkę wielkości kiełbasy krakowskiej.
  5. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy na wąskie, krótkie paseczki.
  6. Suszone pomidory odcedzamy z zalewy, a następnie kroimy w paseczki.
  7. Mango obieramy i kroimy w paseczki lub kosteczkę.
  8. Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, kostki kiełbaski i sera, paprykę, suszone pomidory oraz mango. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a na koniec posypujemy paprykowymi grzankami.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki możecie wykorzystać podsmażoną kiełbasę żywiecką lub kabanosy.
Mango w czerwieni. Sałatka z mango, papryką, suszonymi pomidorami, serem gouda , grzankami i kiełbasą krakowską.
Mango w czerwieni. Sałatka z mango, papryką, suszonymi pomidorami, serem gouda , grzankami i kiełbasą krakowską.
Mango w czerwieni. Sałatka z mango, papryką, suszonymi pomidorami, serem gouda , grzankami i kiełbasą krakowską.
Mango w czerwieni. Sałatka z mango, papryką, suszonymi pomidorami, serem gouda , grzankami i kiełbasą krakowską.

Brak komentarzy do "MANGO W CZERWIENI"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny