X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Zupa soczewicowa z batatem i mlekiem kokosowym

Przychodzę do was z przepisem na szybką i bardzo smaczną zupę. Przygotujesz ją w zaledwie kilka chwil. Dodatkowo ta zupa soczewicowa jest idealna dla wegan ponieważ w swoim składzie zawiera tylko produkty pochodzenia roślinnego. Połączenie aromatycznych przypraw: chili, kolendry, kminu i kurkumy sprawia, że danie jest niesamowicie rozgrzewające. 

ZUPA SOCZEWICOWA Z BATATEM I MLECZKIEM KOKOSOWYM 

Składniki:

  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości korka od wina
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • pół łyżeczki chili w proszku
  • pół łyżeczki kurkumy w proszku
  • 500 ml wody
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 słoik soczewicy (400 g)
  • 1 batat (300 g)
  • 3 łyżki oleju roślinnego np.rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli

Zupa soczewicowa z batatem i mlekiem kokosowym

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Gdy będzie szklista dodaj czosnek i imbir starty na drobnej tarce. Smaż chwilę następnie dodaj przyprawy: kmin, kolendrę, kurkumę i chili w proszku.

Krok 2:

Smaż jeszcze chwilę, dzięki temu przyprawy nabiorą wyjątkowego aromatu. Po jakiejś minucie wlej wodę, passatę pomidorową oraz mleko kokosowe. Gotuj na małym ogniu, dzięki temu zupa nabierze wyjątkowego smaku.

Krok 3:

Na koniec dopraw solą wsyp soczewicę, kiedy zupa się zagotuje dodaj obrany i pokrojony w kostkę batat. Gotuj 12-15 minut aż słodki ziemniak będzie miękki. Zupę podawaj z ulubioną zieleniną np. natką pietruszki lub kolendrą.

Zupa soczewicowa z batatem i mlekiem kokosowym

Więcej pysznych, propozycji na dania główne znajdziesz >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również